НОВИНИ

Неизвестна организация пое отговорността за бомбата в центъра на Атина

bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 03.02.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Взривно устройство избухна тази нощ в центъра на гръцката столица Атина пред сградата на министерството на труда. Пострадали няма. Отговорност пое непозната за властите досега организация.

Полицията дава оскъдна информация за хода на разследването. Коментари на експерти посочват няколко странни неща - преди всичко: две обаждания от анонимен източник 40 минути преди взрива, което е дало достатъчно време на полицията да спре движението пред министерството и да не пострадат случайни минувачи.

Ударната сила е достатъчно голяма,за да предизвика значителни материални щети по сградата на министреството, въпреки че чантата с бомбата е поставена под пейка пред отсрещен офис на банка. Камери са заснели изпълнителите на поръчката, посочва информация на полицията. Поведението им не издава страх, че ще бъдат разпознати, за това се търси сред лица без терористична активност.

Отговорност за терористичния акт е поела слабо активна клетка на терористичната групировка"Революционна самоотбрана". Предполага се ,че в нея участват крайнолеви екстремисти.

Лицето поставило взривното устройство е добре обучено,защото точно е изчислено да бъде максимално засегнато министреството на труда без да пострада съществено банката.

Говорителят на правителството Павлос Маринакис определи атентата като "сериозно престъпление". Министърът по защита на гражданите, на когото е подчинена полицията, досега не е направил изявление.
Засилена е охраната на всички министерства и дипломатически мисии в Атина.

Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНР в Атина

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона стигна до успех над Алавес и дръпна на Атлетико Мадрид на третото място
Барселона стигна до успех над Алавес и дръпна на Атлетико Мадрид на третото място
Балкан, Черноморец и Шумен записаха победи в НБЛ
Балкан, Черноморец и Шумен записаха победи в НБЛ