НОВИНИ

Събарят старинна къща в Пловдив, докато тече процедура да се върне културният ѝ статут

До окончателното решение е вероятно сградата да бъде напълно съборена

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 03.02.2024
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Започнала е нова процедура, за да се върне статутът на недвижима ценност на поредната къща в Пловдив, заплашена от събаряне. Въпреки това обаче, събарянето на сградата продължава. Националният институт за недвижимо културно наследство е започнал нова оценка на сградата, която е извадена от охранителния списък през 2012 година, заяви специално за БНТ зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев.

Събарянето на красивата старинна къща на улица "Цар Иван Александър" в центъра на Пловдив обаче продължава, тъй като до финализирането на новата процедура за оценка сградата не се води паметник на културата. И днес през целия ден работници продължиха да разрушават части от къщата. Зрители обаче ни изпратиха снимани от тях клипове, за да ни сигнализират, че според тях при събарянето не се спазват всички нормативни процедури и се работи изключително шумно и прашно.

До окончателното решение на ресорното министерство сградата може да бъде напълно съборена и това няма да е нарушение на закона. Ето защо вече се подготвят законодателни промени, които да не допускат в бъдеще подобни ситуации и архитектурното наследство да бъде съхранено в максимална степен.

С писмо призив към Министерството на културата депутати, общински съветници и граждани на Пловдив са поискали спиране на събарянето на красивата стара сграда в стил сецесион. Разрушаването ѝ започна в началото на годината. Процедурата за нова оценка на къщата на ул. "Цар Иван Александър" и предложението към министъра за промяна на статута ѝ обаче ще отнеме най-малко 6 месеца. Това обяви в подкаста на БНТ Пловдив заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев.

"В настоящия момент законът не позволява нито на инспектората, нито на друг орган - държавен, да спре каквито и да са действия, ако те са законосъобразни по реда на закона за устройство на територията, разбира се".

Междувременно строителна бригада систематично продължава да разрушава последния етаж от сградата. Работниците дори палят старите мебели, за да се топлят, което предизвика проверка и предупреждение от противопожарната служба. С тези темпове сградата вероятно ще бъде разрушена скоро.

"Както да речем с тютюневите складове - една от сградите беше съборена в седмицата, в които тя получи статут. Но какво от това - тя е съборена вече. Колкото по-рано се спре, толкова по-добре. Според мен има достатъчно аргументи - не толкова от Министерството на културата, колкото от строителния надзор - да се намесят и да бъдат малко по-отговорни тук", каза Теодор Караколев, изкуствовед.

Според собственика и инвеститор на новия строеж обаче всички документи за събарянето са редовни. Мирослав Стефанов разполага със становище от Министерството на културата, че сградата не е недвижима културна ценност след решение на експертен съвет към НИКН от 2011 година и заповед на министъра от следващата година. Преди дни нова проверка от Инспектората за опазване на културното наследство е констатирала, че няма нарушение на закона и е предписала строителните дейности да продължат под наблюдение на археолог. За да няма повече подобни ситуации се готвят промени в Закона за културното наследство.

"От стартиране на процедура по изучаване на 1 обект, за който има данни или са внесени предложения за предоставяне на статут за срок от 6 месеца да важи въпросната превантивна защита, която не нарушава правото на собственост", каза арх. Чавдар Георгиев – зам.- министър на културата.

Според заместник-министър Георгиев ако новата процедура даде охранителен статут на недвижима ценност на сградата, то собственикът следва да я възстанови първоначалния ѝ вид.

В последните дни с внимание следим съдбата на още една къща в центъра на града, тази в квартал Капана, която макар и да не е паметник на културата, също е застрашена от срутване, но заради строеж на хотел в непосредствена близост.

Днес продължи вторият етап от спешното укрепване, разпоредено от ДНСК, вече се работи и по основата на мазето, което пропадна и, по думите на инвеститора, се изгражда стоманобетонна конструкция. В началото на следващата седмица предстои нова проверка от строителния контрол, трябва да се дадат и указания на изпълнителите как да продължат работа, така че да се спаси къщата на 5-членното семейство.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годината на дракона: Пролетен фестивал в Китайския културен център в София
Годината на дракона: Пролетен фестивал в Китайския културен център в София
Александър Златков триумфира в международния турнир по фигурно пързаляне "София Трофи"
Александър Златков триумфира в международния турнир по фигурно пързаляне "София Трофи"