НОВИНИ

САЩ определи като "успех" операцията си в Близкия изток (ОБЗОР)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:52, 03.02.2024
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Слушай новината

Масирани американски удари в Сирия и Ирак. Вашингтон атакува 85 мишени на проирански милиции в двете близкоизточни държави. Нападението е в отговор на атаката срещу американска база в Йордания от миналата неделя, при която загинаха трима военнослужещи.

От Белия дом определиха днешната операция като "успех". Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток, но допълни и че това е само началото на отговора на нападенията срещу американски военни. Иран определи действията на Вашингтон като "стратегическа грешка, която ще донесе още нестабилност в региона".

Американски ракети поразяват военен обект на границата между Ирак и Сирия. Твърди се, че той е част от набелязаните 85 мишени, свързани с ирански милиции. Бомбардировачи Б-1 поразяват логистични обекти, команди центрове, складове с боеприпаси в общо 7 обекта - 3 в Ирак и 4 в Сирия. От Белия дом подчертават, че целите са внимателно подбрани така, че да се избегнат цивилни жертви. Използвани са 125 ракети с прецизно насочване.

Малко след като посрещна ковчезите с тленните останки на тримата убити миналата неделя американци в Йордания, Джо Байдън обяви, че е настъпил моментът за обещания преди дни ответен удар.

"Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим. Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят: Ако нараните американец, ние ще отговорим", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

При нападението срещу американската база в Йордания бяха ранени 40 души. Отговорност поеха от проиранската милиция "Катаиб Хизбула". Групата е част от движението "Ислямска съпротива в Ирак", смята се и че е финансирана и обученa от Иран.

Иран осъди снощните американските удари срещу милиции в Ирак и Сирия. Външният министър прикани Съединените щати да оттеглят подкрепата си за Израел.

"Всички ходове срещу "Ислямската съпротива в Ирак" водят единствено до засилване на движението. Би трябвало да се подхожда мъдро, но това е малко вероятно американците да действат умно. Ако бяха по-мъдри, щяха да спрат да подкрепят ционисткия режим", посочи Ахмад Вахиди, вътрешен министър на Иран.

Говорител на иракското правителство отхвърли твърденията на Вашингтон, че Багдад е бил предварително уведомен за предстоящите удари. И допълни, че са загинали най-малко 16 цивилни. В страната е обявен тридневен траур.

Жители на иракския град Ал Каим отправиха отчаян призив за край на военното присъствие в жилищните квартали.

"След ударите започнаха експлозии на ракети и друго военно оборудване, складирани в сградите наоколо. Навсякъде летяха шрапнели. Пострадаха няколко жилищни сгради, а един човек загина. Умоляваме официалните лица да сложат край на практиката военни бази да бъдат разполагани в жилищни райони", коментира Халед Уалеед, жител на Ал Каим.

Сирийската армия съобщи за убити военни и цивилни при американските удари, но новината не беше потвърдена от независим източник. Според американски експерт по Близкия изток Джонатан Лорд, Вашингтон определя всеки ден, в който в даден регион не се води пълномащабна война като "успешен", но Съединените щати няма да се откажат от политиката си да нанасят удари тогава, когато техни граждани са атакувани.

"Можем да определим настоящите американски удари като "внимателно изчислена ескалация". Иран и техните проксита дълго време търсеха начин да провокират Съединените щати или Израел. В известен смисъл "Катаиб Хизбула" са просто капката, която преля чашата и САЩ бяха принудени да прибегнат до военни действия - нещо, което Иран привидно се опитва да избегне през изминалите месеци", каза Джонатан Лорд, "Център за нова американска сигурност".

Говорителят по въпросите за националната сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че страната му не се стреми към конфликт с Иран, но предупреди, че ударите по ирански цели в Сирия и Ирак ще продължат и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глад за висококвалифицирани кадри на трудовия пазар у нас
Глад за висококвалифицирани кадри на трудовия пазар у нас
Англия започна своето изкупление с трудна победа над Италия в турнира Шестте нации
Англия започна своето изкупление с трудна победа над Италия в турнира Шестте нации