НОВИНИ

Поредна историческа сграда в Пловдив е напът да бъде съборена

Къщата е с отнет статут на паметник на културата

bnt avatar logo
от БНТ
20:44, 05.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Поредната стара сграда в Пловдив, строена през двайсетте години на миналия век, част от историческия облик на града, е на път да бъде разрушена. Триетажната постройка е била паметник на културата до 2012 година, когато е отписана от списъка с ценни сгради със заповед на Министерството на културата. 13 години по-късно тя ще бъде съборена напълно законно.

Малко преди коледните празници край сградата на ул. "Цар Иван Александър" 2 в центъра на Пловдив се появяват заграждения и работници започват да премахват керемидите от покрива на аристократичната триетажна сграда.

"Изненадаха ни тези заграждения. Отдавна се знае, че нещо ще става, но ето - вече е факт. Много ще ни липсва, снимал съм я, за да е имам за спомен, защото все пак много сгради се унищожиха така, а те са ценност за Пловдив", посочи Бойко Трифонов.

От живеещите наоколо разбрахме, че преди повече от 10 години част от орнаментите на една от терасите е паднал, тогава със съдействието на Министерството на културата е бил възстановен. Тогава обаче все още сградата е била паметник на културата. Сега хората са изненадани, че статутът ѝ е бил променен назад във времето.

В закона е регламентирано при какви условия една сграда може да бъде включена или да отпадне от списъка с културни ценности, които трябва да се опазват.

От Министерството на културата са издали заповед през 2012 година, с която се отнема статутът "паметник на културата" на къщата с мотиви, че "тя е представител на жилищната архитектура от новото време и няма принос в типологията на жилището от периода. Плановата схема е променена съществено многократно след множество преустройства, а обемно-пространственият образ е коригиран и обезличен. Напълно загубена е традиционната среда на обекта".

На базата на тази министерска заповед през 2022 година община Пловдив издава виза за проектиране на нова сграда върху парцела.

"В район "Централен" е входиран инвестиционен проект в идейна фаза, който е съгласуван с Министерството на културата през октомври 2023 година. Същият още не е одобрен, разглежда се, иска се издаване на разрешение за строеж. Ако документите отговарят на всички изисквания, този проект ще бъде одобрен в идейна фаза", каза Калоян Сухоруков – юрист на район Централен, Пловдив.

Тъй като все пак ул. "Цар Иван Александър" попада в историческата зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив", от Министерството на културата са направили препоръки към инвеститора да коригира проекта си.

Не успяхме да се свържем с инвеститора за коментар. Когато започне същинското строителство на обекта трябва да присъстват и археолози.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 20 години спечелиха контролната си среща с тима на Берое 2016
Волейболните национали до 20 години спечелиха контролната си среща с тима на Берое 2016
"Той градеше мостове и компромиси": Евролидерите се сбогуваха с Жак Делор
"Той градеше мостове и компромиси": Евролидерите се сбогуваха с Жак Делор