НОВИНИ

Ново изискване на НАП към превозвачите може да оскъпи някои храни

Според производителите новото правило за деклариране на стоки е допълнителна тежест

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:23, 05.01.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Храните могат да поскъпнат заради ново административно изискване, предупредиха зеленчукопроизводители. Нови изисквания към тях и търговците на храни влязоха в сила в началото на годината и водят до по-голяма административна тежест, оплакаха се от бранша.

Според промени в наредбата на финансовото министерство за контрол на стоки с фискален риск, българските производители трябва да декларират всеки камион със стока, който товарят и който пренася продукция за над 5000 лева или 5 тона. Точна информация се изисква както за стоката, така и за пътя на шофьора.

Най-сериозният проблем за българските производители е, че данните, въведени в системата на НАП, не могат да бъдат коригирани.

"Ако един документ се попълни и ти сбъркаш в количествата, които ще бъдат натоварени и ще бъдат доставени, се променят и не могат да се коригират, а трябва наново да се прави уведомление. Ние транспортираме жива стока - плодове и зеленчуци, които имат определени фирми, които при транспортиране на по-големи разстояния имат загуби на определени количества", поясни Марияна Милтенова от Съюза на градинарите.

Подобен проблем има и при млякото. Често се случва да има разминавания и в кантарите на производителя и на получателя на стоката. Новите изисквания може да означават и нови разходи.

"Усложнена система, която изисква допълнително да се назначават хора, за да вършат тази работа. Ние и без това имаме голяма липса и недостатъчно кадри. Тези работници, които трябва да се намерят, да работят и комуникират по интернет и да подготвят тези документи, трябва да имат допълнителни умения, което означава увеличено заплащане и това ще се отрази на цената на продуктите", каза Милтенова.

От бранша признават, че сив сектор наистина има и той е сериозен, но данъчните и сега могат да следят за нелоялни търговски практики.

"Обяснението е, че тази наредба цели изсветляване на сектора, но тези граници, които са записани под 5000 лева и 500 килограма, на практика нарушителите, които продават на пазарите с едно зелено картонче, на което пише че са земеделски производители, а те са търговци, на практика това са хората, които стоят в сивия сектор", обясни Марияна Милтенова.

Новите изисквания на наредбата важат за вносните стоки още от ноември, а за българските тя влезе в сила на 3 януари. През декември Министерството на финансите извади от наредбата преработените меса и колбасите. Оттам подготвят и нови промени. Потърсихме за коментар министерството, но оттам ни насочиха към Националната агенция за приходите. До края на работния ден обаче не получихме отговор на въпросите.

"Досега сме водили разговори с Министерството на земеделието през октомври и те поеха ангажимент, че ще се опитат да направят среща с финансовото министерство и с НАП. Искахме среща и с премиера, за да обясним спецификите на нашия сектор "Плодове и зеленчуци".

Очаква се все пак производителите и търговците да се срещнат с представители на финансовото и земеделското министерства през следващата седмица. Поправки на наредбата е подготвило финансовото министерство. Извадени са и преработените меса и колбасите от изискванията за по-голяма отчетност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Той градеше мостове и компромиси": Евролидерите се сбогуваха с Жак Делор
"Той градеше мостове и компромиси": Евролидерите се сбогуваха с Жак Делор
Двамата висши полицаи от Стара Загора подадоха оставки след фаталната гонка
Двамата висши полицаи от Стара Загора подадоха оставки след фаталната гонка