НОВИНИ

Според Желязков ротацията през март ще е с първия мандат на ГЕРБ

Председателят на Народното събрание беше на работно посещение в Индия

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:46, 05.01.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Политика
Слушай новината

За насърчаване на инвестициите и разкриване на хиляди работни места разговаря председателя на парламента Росен Желязков и водената от него делегация с ръководителите на индийския парламент.

Индия е първата спирка от Азиатската обиколка на българската делегация. Междувременно неофициално стана ясно, че при ротацията през март правителство ще се съставя още с първия мандат на ГЕРБ.

Между България и Индия няма неразрешени двустранни взаимоотношения - Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на своята визита в Ню Делхи. Той проведе разговори с председателите на горната и на долната камара на парламента като обсъдиха задълбочаването на инвестициите и то в контекста на очакваното подписване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия, а обемът на индийските инвестиции в нашата страна се равнява на стотици милиони.

Ролята на Азия през следващите години ще нараства неимоверно и ще бъде един от основните геополитически и геоикономически играчи в световния ред, изтъкна председателят на Парламента Росен Желязков.

"Имаме задачата да насърчим инвестициите и има немалко инвестиции на индийски компании в България и немалко инвестиции на български компании в Индия. Третият по големина интернет - провайдър в Индия е българска компания. Близо един милион домакинства снабдява с интернет. И това е пътят, по който ние трябва да търсим нови пазари и нови възможности. Обемът на индийските инвестиции в номинално изражение е стотици милиони", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Желязков посочи, че целта на срещите е да възстанови интензивността на отношенията между България и Индия, които са традиционни, но през последните години и заради нашите вътрешни неуредици бяха поставени на по-заден план.

"Да се възстанови българския електорат в Делхийския университет, което в последната година беше загубено. Те търсят подкрепа за соларния алианс, инициативата за инфраструктура за устойчивост на бедствия и кризи, което България би трябвало да подкрепи", каза още Росен Желязков.

Росен Желязков отдаде почит пред паметника на Махатма Ганди. Азиатската обиколка на българската парламентарна делегация продължава във Виетнам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое Стара Загора постигна 11-а победа в женското баскетболно първенство
Берое Стара Загора постигна 11-а победа в женското баскетболно първенство
ЦСКА София с първа тренировка, Юрген Матай тренира наравно с останалите
ЦСКА София с първа тренировка, Юрген Матай тренира наравно с останалите