НОВИНИ

40 дни след бурята: Все още не са разчистени падналите дървета в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:15, 05.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

В София все още не са събрани всички клони и дървета от снежната буря на 25 ноември. Рязането, събирането и извозването на тоновете паднала растителност се оказа бавен и сложен процес.

Една от причините е разпокъсаната отговорност между дирекции, районни администрации и частни фирми. Друга - недостигът на средства за качествената поддръжка на близо 6-те милиона дървета в столицата.

Бурята в края на ноември беше екстремна. В столицата почти не остана незасегнато от обилния сняг дърво. За три дни се получиха близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, отколкото за цяла година.

Извозени бяха над 750 тона растителност. 40 дни след бурята в някои райони все още не е почистено.

В междублоковите пространства и тревните площи на "Младост 3" е пълно с паднали клони, срещат се и цели паднали дървета.

"Една част бяха почиствани по-едри имаше и сега тези са събрани така и не са минавали. От големия, от мокрия сняг, който ги счупи и оттогава седят! Без коментар, оттогава седят и няма кой да ги вземе", каза жител на квартала.

Попитахме Столичната община, защо повече от месец след снега, по кварталите все още има купчини с клони.

Подадохме и сигнал за междублоково пространство в Младост. Отговорът - работата е трудоемка, а екипите не достигат. Въпреки това още на следващия ден заработиха по сигнала и в Младост имаше една купчина с по-малко клони.

"Получили сме сигнали, колкото за две години. Затруднението с клоните идва от това, че дейността се съсредоточи да обезопасим всичко, което е предпоставка за настъпване на инциденти! Следващата стъпка ни е след приключване на обработката на опасната растителност с вишка, да влезем в междублоковите пространства и да започнем да изнасяме растителния отпадък", заяви ланд. арх. Десислава Райкова, началник отдел екология р-н Младост.

Работата с вишката ще приключи на 15 януари. На места са поставени и специални контейнери за клони. Те обаче не могат да влязат в междублоковите пространства и затова работата върви по-бавно.

В "Мусагеница", "Изгрев" и "Изток" все още има неизвозени клони. Кметът на "Изгрев" Делян Георгиев обясни за БНТ, че районът е един от най-зелените, с най-много дървета, а парите за поддръжка на зелената система не са достатъчни. Надява се до края на месеца и там да успеят да премахнат всички остатъци от бурята.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Браншови организации обсъдиха новия европейски регламент за ГМО храните
Браншови организации обсъдиха новия европейски регламент за ГМО храните
Карина Константинова ще продължи кариерата си в елита на Чехия
Карина Константинова ще продължи кариерата си в елита на Чехия