НОВИНИ

Преди Богоявление: Водолази от ВМС огледаха морското дъно във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 05.01.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция, в навечерието на Богоявление, водолази от Военноморските сили направиха оглед на морското дъно в района на Първа буна във Варна. Това се прави, за да се осигури безопасността на желаещите, които ще скачат за кръста във водите на Черно море.

Всяка година, десетки смелчаци скачат в студените води на Черно море, за да спасят Богоявленския кръст. За да се избегнат инциденти, водолази от ВМС правят традиционни, рутинни проверки на морското дъно в района на Първа буна във Варна. Обследването се прави, за да се отстранят опасни материали, като дървени греди, камъни, остри метални и пластмасови изделия и всякакви други предмети, които биха наранили или застрашили живота и здравето на участниците в ритуала.

"С изключение на една тротинетка, която извадиха колегите, дъното е подготвено за утрешния ден. Тези огледи се правят, за да бъде осигурена безопасност на желаещите да скочат за кръста. Все пак да внимават като скачат, да не се хвърлят с главата напред към дъното. Видимостта е прекрасна – 3 - 4 метра, но все пак утре преди ритуала отново ще влезем във водата, отново ще проверим дъното дали няма опасни предмети преди началото", каза лейт. Теодор Киряков, Аварийно-спасителен отряд, ВМС.

Температурата на морската вода е от 8 до 10 градуса и затова експертите съветват участниците в ритуала на първо място да уважават морето и на второ - да са доста добре подготвени.

Вижте повече в прякото включване на Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е пострадал при трудова злополука в завод "Арсенал" в Казанлък
Мъж е пострадал при трудова злополука в завод "Арсенал" в Казанлък
Арсенал ще играе изцяло в бяло у дома срещу Ливърпул в сблъсъка от 3-ия кръг за ФА Къп
Арсенал ще играе изцяло в бяло у дома срещу Ливърпул в сблъсъка от 3-ия кръг за ФА Къп