НОВИНИ

Магарето, което води семейство от Франция до Палестина, остава у нас

Матилде и Юсуф не могат да продължат пътешествието си със своя любимец - вижте защо

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 05.01.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Матилде е французойка, а съпругът ѝ Юсуф палестинец. Запознават се, докато тя снима филм за Близкия изток, а той работи като дърводелец. Заживяват в Централна Франция, където им се раждат 4 деца.

"Когато се появиха децата, започнахме да мислим как да ги отгледаме във възможно най-естествена среда - извън света, който познаваме - защото не ни харесва как е устроен - една действителност, изпълнена с реклами и екрани", разказа Юсуф Наджмеддин.

Затова поемат към корените на Юсуф - Палестина. Но не със самолет, автобус или кола, а с каруца, теглена от магарето Нина. В нея обаче се возят само децата. Родителите вървят пеш.

"Това е една смяна на ритъма на живот. Да се адаптираме и всеки път да намираме решения. Да се сблъскаме с истинския живот и да опознаем манталитета на хората в различните страни", сподели Матилде Наджмеддин.

До крайната цел имат да прекосят 10 държави. Вече са преминали 7.

"Вървим по 15 км на ден, стигали сме и до 20 - 25 км. Всеки може да го направи според мен, стига да реши. Това бавно придвижване, крачка по крачка, ни помага на опознаем света. Научихме много за човешката същност. През по-голямата част от времето бяхме приемани много добре. Успяхме обаче да видим и страха на хората и неодобрението на това, което правим. Имаше такива, които казваха: Махайте се, нямате право да живеете така. А ние не искаме нищо от никого. За тази свобода се борим", каза Матилде.

Най-осезаемо било усещането им за ограничения, когато в началото на септември опитали да преминат българо-турската граница край Малко Търново. Оказало се, че магарето нямало необходимите документи, за да напусне Европейския съюз.

"Досега винаги минавахме европейските граници без проблем. Всяка държава има различни правила за влизането на животни, специални точки, през които може да се мине", обясни Юсуф.

Правилата край Малко Търново обаче се оказали непреодолими, защото това е граница на Европейския съюз. Наложило се семейството да търси подслон и временен дом.

"Един ден ми звъни телефонът и отсреща говори мъж, каза - аз съм секретарят на посланика на Палестина в София. А, викам, този човек нещо се е объркал, но наистина казва: "Едни хора от Франция с 4 деца пътуват към Турция, но на границата имат проблем с магарето. И се връщат обратно, може ли да отседнат във вашето село за месец-два", каза кметът на с. Стоилово Христо Янакиев.

Така с помощта на кмета, семейството е настанено в къщата на един от жителите на селото.

"Много добре бяхме приети от всички. Позволиха ни да опознаем традициите, дори научихме за сурвакането. Научиха ни и на някои рецепти", разказа Матилде.

"Правим големи разходки до Бръшлян и до знамето", описа Нун.

"Те вече са част от нас. Включват се във всички мероприятия на селото, даже тук за зимните празници, сламата, която виждате за интериор я пренесоха с каруцата те", обясни кметът на с. Стоилово.

Междувременно пламва конфликтът в Ивицата Газа и семейството ще чака пролетта, за да продължи пътя си, но с един член по-малко.

"Пред нас са Турция, Ирак и Йордания. Не познаваме законите там, затова оставяме магарето тук и продължаваме с велосипеди. Ще ни липсва много, защото повече от 12 години сме заедно, но тук в селото хората ще се грижат добре за него", каза Юсуф.

По традиция не казват "сбогом", а до "следващия път", защото животът е непредсказуем и не знаят кога отново ще ги събере с някого. И са избрали да го живеят така - без граници.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години затвор за мъжа, нападнал полицаи в Първомай
5 години затвор за мъжа, нападнал полицаи в Първомай
Националите с убедителни победи и са на финалите в Стара Загора
Националите с убедителни победи и са на финалите в Стара Загора