НОВИНИ

Браншови организации обсъдиха новия европейски регламент за ГМО храните

Айше Сали
от Айше Сали
18:27, 05.01.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Какви ще бъдат последствията от въвеждането на европейски регламент за ново поколение ГМО растения или т.нар. "нови геномни техники"?

Браншови организации и учени отново призоваха за оттегляне на документа и определиха предложените текстове като лобистки.

"Ние бяхме страната, която не позволи да се постигне квалифицирано мнозинство при гласуването в Съвета на министрите и да се постигне квалифицирано мнозинство, с което да бъде приет регламентът. Сега процедурата се връща. Ще има отново гласуване, но тези, които бяха категорично против, са страни като Полша, Австрия, Хърватия, Румъния, които защитават не само природата, но и икономическия интерес на своите страни", коментира д-р инж. Светла Николова, сдружение "Агролинк".

Те изразиха опасенията си от монополизирането на селскостопанския сектор и навлизането на пазара на храни, които ще засегнат биоразнообразието. На последното заседание на Съвета на министрите на земеделието България гласува с "въздържал се". Предстои новото му разглеждане.

"В момента ние не произвеждаме ГМО, но внасяме и употребяваме, по същия начин в близко бъдеще ще се изправим пред тази ситуация. Поради тази причина е съвсем разумно да имаме действаща регулация и правила как това да се пуска на пазара и какви контролни мерки да се въвеждат, отколкото да няма такива. Много важно за този регламент, е че е предвидено 5 години след пускането на нови организъм, получен с тези техники, трябва да се направи оценка на въздействието на този регламент", каза д-р Ивелин Ризов, Министерство на земеделието и храните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Развенчаха се спекулациите за фалит на държавата
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Развенчаха се спекулациите за фалит на държавата
40 дни след бурята: Все още не са разчистени падналите дървета в София
40 дни след бурята: Все още не са разчистени падналите дървета в София