НОВИНИ

Протест под наслов "Не на новите ГМО" пред Министерския съвет

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:57, 10.12.2023
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
протест наслов новите гмо министерския съвет
Слушай новината

Протест срещу предложението за нов европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез "нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения" се провежда пред Министерския съвет и е под наслов "Не на новите ГМО".

Българите не искат ГМО в храната и полетата си - това заявиха хората, които се събраха пред Министерския съвет. Според тях, Европейската комисия под натиска на големи компании иска дерегулиране на безконтролно отглеждане на ГМО растения и произведените от тях храни. Хората се обявиха за безвредни храни за потребителите, безопасни технологии за производителите и опазена природа.

В петък правителството съобщи, че България ще гласува “въздържал се” на предложението за новия европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения. Очаква се темата да бъде широко дискутирана през новата седмица, беше решено на извънредно заседание на Комисията по земеделието и на тази по европейски политики в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево време в следващите дни със сутрешни мъгли
Предимно слънчево време в следващите дни със сутрешни мъгли
Втора поредна буря нахлу тази нощ над Британските острови
Втора поредна буря нахлу тази нощ над Британските острови