НОВИНИ

Двамата висши полицаи от Стара Загора подадоха оставки след фаталната гонка

Роднините на починалия Пламен Пенев обвиняват униформените в насилие

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:12, 05.01.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Двама висши служители на Областната дирекция на МВР - Стара Загора подадоха оставки. Вътрешният министър ги поиска заради смъртта на Пламен Пенев, който почина при полицейски арест след преследване на 30 декември вечерта.

Отстранените началници са зам.-директорът на ОДМВР Стара Загора комисар Пламен Петков, който е изпълнявал функциите на директор в деня на инцидента и шефът на охранителната полиция в града комисар Илиян Илиев.

Бившият шампион по борба Пламен Пенев е починал от задушаване - това по неофициална информация е заключението на съдебните медици, направили аутопсията на 58-годишния мъж.

Според източници на "По света и у нас" Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи. Заради смъртта му двама служители на МВР вчера бяха отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства.

Пропуски, свързани с подготовката и обучението на състава, са отчетени по време на срещата на вътрешния министър с шефовете на главните и областни дирекции на МВР. За това Калин Стоянов е разпоредил анализ на цялата нормативна база. Целта е по-качествено обучение и последващ контрол.

"Ръководството на МВР предприема необходимите действия. Полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. бодикамери. Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав".

Роднините на починалия Пламен Пенев обвиняват полицейските служители в брутално насилие. Адвокатът им все още няма официална информация за резултатите от аутопсията.

"Все още моите упълномощителки не са разпитани и нямат статута на пострадали лица в досъдебното производство. Освен това НПК е така създаден, че на практика пострадалите имат възможност да се запознаят с материалите едва когато приключи досъдебното производство", каза Емануил Йорданов.

Йорданов не е изненадан от поисканите оставки в ОД на МВР-Стара Загора.

"Неотдавна беше и случаят с Дебора, покрай който се изнесе информация, че става въпрос за някаква рутинна практика в Стара Загора, на която никой не е обръщал внимание".

В "Денят започва" криминалният психолог Неделчо Стойчев коментира, че полицаите са подценили ситуацията в случая с Пламен Пенев.

"И за това в крайна сметка се е стигнало до едно неправомерно най-вероятно отношение спрямо него. този смъртен изход", каза доц. Неделчо Стойчев - криминален психолог.

"Това скупчване на полицаи около някого или нещо какъв смисъл има и какво могат да правят те, освен да бият", попита адвокатът на семейството.

Според Неделчо Стойчев случаят е по-специфичен заради здравословното състояние на Пенев.

"Преди няколко месеца той е въдворяван в психиатрията в Раднево именно заради помощта, която полицията е оказала на неговия работодател. Най-вероятно струпването на тези обстоятелства е довело до това негово, нелогично общо взето поведение и начинът, по който той се е опитал да се противопоставя на полицаите.

"Пострадалият е имал здравословни проблеми в действителност, но се е лекувал и това не мисля, че има някакво отношение към досъдебното производство, което се води, защото тук става въпрос за причинена смърт", категоричен е адвокат Емануил Йорданов.

Пред БНТ здравният министър съобщи, че до края на годината се очаква в Националната здравноинформационна система да бъде създаден своеобразен регистър на психичноболните.

"Идеята, с две думи казано, е всички психично болни, които са минали със съдебно решение през стационара на психиатрична болница, да бъдат включвани в такъв списък", посочи Христо Хинков.

Според Хинков психичното заболяване не е пречка човек да управлява автомобил, стига да не е в активна фаза.

По темата работиха: Айше Сали, Альоша Шаламанов, Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново изискване на НАП към превозвачите може да оскъпи някои храни
Ново изискване на НАП към превозвачите може да оскъпи някои храни
Продават ли се още украински яйца като български?
Продават ли се още украински яйца като български?