НОВИНИ

"Той градеше мостове и компромиси": Евролидерите се сбогуваха с Жак Делор

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:31, 05.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Европейски лидери, сред тях и председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, дойдоха в Париж за прощалната церемония с Жак Делор в Дома на инвалидите, където Франция отдава почит на значими личности. За изненада на някои коментатори, на поклонението присъства и критикът на Евросъюза - унгарският премиер Виктор Орбан.

Той градеше мостове и компромиси и помири Европа с нейното бъдеще, каза в словото си за Делор президентът на Франция.

"Десетилетия след Първата световна война синът на войник от департамента Корез ще държи в ръцете си проекта за един континент. Той ще трябва да вдъхне живот на прошката и обещанието, които Хана Аренд поиска. Прошката да можеш да признаеш миналото, обещанието да можеш да гледаш в бъдещето. Освен това и помирението на хората, така че никой живот никога повече да не бъде прекъснат или осакатен от слепотата на хората. Жак Делор помогна да очертаем лицето на днешна Европа с увереността и постоянната подкрепа на президента Митеран и канцлера Кол", посочи Еманюел Макрон.

Жак Делор ще бъде погребан утре в тесен кръг в департамента Йон. Той почина на 27 декември на 98 години. Делор беше председател на Европейската комисия от 1985 до 1995 година

Видна фигура във френската левица, политикът е известен като "Бащата на еврото", инициатор е за формирането на единния европейски пазар с неговите четири стълба - свободите на движение на стоки, услуги, капитали и хора .

Делор играе и ключова роля в разширяването на Евросъюза на изток и е ярък застъпник на европейската интеграция. Знамената пред европейските институции в Брюксел днес бяха свалени наполовина в негова памет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна историческа сграда в Пловдив е напът да бъде съборена
Поредна историческа сграда в Пловдив е напът да бъде съборена
Ново изискване на НАП към превозвачите може да оскъпи някои храни
Ново изискване на НАП към превозвачите може да оскъпи някои храни