НОВИНИ

Глад за висококвалифицирани кадри на трудовия пазар у нас

Какви хора са нужни за икономиката ни и как да ги привлечем?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:17, 03.02.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Търсят се висококвалифицирани специалисти. Българските работодатели се оплакват от лисвата на подготвени хора и трудното им привличане у нас, когато се опитват да наемат служители от чужбина.

Всеки ден Алекс идва с велосипеда си на работа. Той е от Германия и дълги години работи в автомобилната индустрия. Преди 3 години избира България и заедно със семейството си идва да работи тук. Оценява не само красивата природа, но и наличието на международни компании в страната. За него обаче има проблем, в чието решение участва и той.

"Като баща на 4 малки деца е важно да намеря безопасна и хубава среда за семейството. Ние разбрахме, че в България не само има прекрасно образование, но е много подходяща за отглеждане на семейства. Карам колело всеки ден до офиса, а да караш велосипед в София може да бъде предизвикателство. Ние като инженерен център имаме хора от различни области, които се събираме заедно и обсъждаме как може да променим инфраструктурата и да направим нашия град още по-привлекателен за хората от чужбина", каза Алекс Лавал, мениджър развитие еБайк.

Миналата година над 150 000 са общо наетите на работа чужденци. От тях 48 хил. са квалифицирани специалисти, показват данните на Агенцията по заетостта. Тенденцията сочи, че все повече ще се търсят специалисти в сферите дигитален и зелен преход. За работодателите обаче е трудно привличането на служители от чужбина.

"България не се рекламира достатъчно и нашите експерти не са навлезли достатъчно в глобалната техническа общност. Нашият инженерен център примерно много често се конкурира с други локации като Полша, Португалия", посочи Бойко Казаков, ръководител развой еБайк.

"Имаме проблем първо с достъпа на хора, а след това вече и до хората с правилни умения. Битката за таланти е световна и в момента тече една инициатива на европейско ниво, за създаване на единна платформа, в която държавите, в които се включват, ще могат работодателите от тези държави да публикуват своите обяви по определени длъжности, които са идентифицирани като дефицитни", обясни Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Работодателите посочват още като предизвикателство и недостатъчната дигитализация на административните услуги.

"Обратната връзка, която ни дават чужденците, обикновено е свързана със сравнение с другите държави, в които са пребивавали. Това е факторът "цифровизация". Те са свикнали да използват системи, които вече са електронни, но когато се сблъскат с бюрокрация, която е на хартия, е нещо ново за тях", каза Бойко Казаков, ръководител развой еБайк.

От Министерството на електронното управление искат да се справят с проблема като създадат информационна система. С изграждането ѝ ще бъде намалена бюрокрацията за служители и работодатели, като се дигитализира издаването на разрешителни за работа на чужденци.

Според министерството това ще съкрати три пъти времето за обработка на документите от администрацията, а бизнесът ще отделя само 25 минути вместо цял работен ден. Законодателната работа по системата е приключена относно анализа на данните и изискванията, а от края на март започват тестове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски остана 21-и на голямата шанца във Вилинген
Владимир Зографски остана 21-и на голямата шанца във Вилинген
САЩ определи като "успех" операцията си в Близкия изток (ОБЗОР)
САЩ определи като "успех" операцията си в Близкия изток (ОБЗОР)