НОВИНИ

Да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжия, настояват експерти

С промени в закона отпада и изискването разрешителното да се подновява на всеки пет години

Николай Минков
от Николай Минков
21:02, 03.02.2024
Чете се за: 09:50 мин.
У нас
Слушай новината

Незабавно да се върне психотестът при издаване и подновяване на разрешителни за оръжие. За това призоваха криминалисти, инструктори по стрелба и психиатри по повод поправките в закона за притежаване на огнестрелно оръжие, които бяха приети от парламента тази седмица.

Промените предвиждат да се запази сегашният режим, при който решаващото заключение не е на психиатрите, а на служителите в МВР, но да отпадне изискването на всеки 5 години да се подновява разрешителното. Увеличава се и броя на притежаваните боеприпаси от 50 на 100 патрона за самоотбрана.

Близо 35 хиляди души у нас законно притежават ловно оръжие или късоцевно за самоотбрана. Всяка година желаещите се увеличават. С разрешително за пушка, карабина или пистолет може да се сдобие всеки български гражданин, навършил 18 години, с постоянен адрес, ако не е осъждан и не страда от психически разстройства. Ако е ловец, е нужно да представи заверен ловен билет, ако е спортист - документ за членство в съответния спортен стрелкови клуб.

Общо 230 патрона трябва да бъдат изстреляни от желаещия да получи документ, с който да кандидатства за разрешително за оръжие пред МВР в рамките на практичния изпит, а преди това той преминава и теоретичен.

След това служител на КОС в МВР преценява дали кандидатът има основателна причина за притежание на оръжие, а шефът на полицейското районно управление решава дали да даде разрешение. Според криминалисти и инструктори така няма обективна оценка.

"Никъде в закона не е описано какво е "основателна причина". Тази "основателна причина" натоварва с отговорности самите шефове на районни, които няма как да знаят дали някой има основателна причина. Преценката е много субективна и трудна, а при някои недобросъвестни шефове на районни може да доведе до корупция и до спекулиране със закона", коментира Делян Цветанов - управител на стрелкови клуб.

Проблемът е и за лицата, които имат разрешителни за оръжия. Според досегашното законодателство трябваше на всеки 5 години да ги подновяват, преминавайки цялата процедура от началото до края.

"На всеки 5 години, всеки един притежател на законно огнестрелно оръжие в България е поставен в условията на един шантаж. Казвам го с цялата тежест на думите си. И той не е наясно дали ще му подновят разрешителното, защото преценката на това дали има необходимост или не се прави от административен орган, който въобще не следва да я прави тази преценка. Няма обективен критерий, по който тази оценка да се направи", каза Иван Савов - криминалист, председател на Българската оръжейна асоциация.

С поправка в закона за оръжията, приета тази седмица, депутатите решиха да отпадне периодичното подновяване на разрешителното.

"Нашите предложения касаят отпадането на това субективно понятие "обективните обстоятелства за подновяване на разрешителните", които създават предпоставки за злоупотреби на служителите от КОС в малките населени места", обясни Даниел Петров - депутат от "Възраждане", вносител на промените в Закона за оръжията.

Мотивите за законовата промяна са, че при други подобни процедури, при които има давностен срок за документ, неговото подновяване е доста по-опростено.

"При подновяване на разрешителното за шофьорска книжка няма документи и изисквания, които трябва да се предоставят на всеки 5 години."

Промяната в закона за притежание на огнестрелно оръжие отваря на дневен ред един съществен пропуск в българското законодателство. А именно този, свързан с психологическото състояние на притежателя на оръжие. Оказва се, законът държи повече на документите, отколкото на личността, която иска да притежава оръжие.

"Най-важното , което трябва да се направи на първо време, е да се върне, защото го е имало: психологическото изследване на всички кандидати за придобиване на огнестрелно оръжия, което всъщност, според мен, а и според специалисти, с които контактувам постоянно, е единственият обективен фактор за оценка на кандидата относно неговата пригодност. И това трябва да се прави периодично. Да кажем на всеки 5 години", каза Иван Савов - криминалист, председател на Българска оръжейна асоциация.

И предлагат да се върне психологическото изследване.

"Проблемът е в това , че нямаме като едно време психотестове, психологическа пригодност. В същото време, до този момент, психиатриите не са вързани. Някой може да се води на отчет в една психиатрия, пък да отиде да си извади документ от друга, че не се води на отчет", което създава още един проблем във връзка с психическата пригодност".

А специалисти обясниха защо настоящата практика е неефективна.

"Тази практика, която се установили да се носят едни бележки от психиатър, тези бележки не са информативни. Лежал, нележал в болница. Диспансеризиран или недиспансеризиран, всеки прави проверка в регистрите в собственото си лечебно заведение, т.е. там, където работи. Второ - в болницата попадат хората с тежки психични разтройства, с психози. Докато хората, които правят белите с оръжие, са с личностни разстройства, психично заболяване в тесния смисъл на думата. Това са хора с лоша личностна структура, които не умеят да владеят своето поведение, които са склонни към агресии и да не спазват писаните и неписаните норми на обществото", обясни д-р Цветеслава Гълъбова - директор на психиатрична болница "Свети Иван Рилски".

И тук идва вторият възлов момент - факторът агресия. Оказва се - законът се интересува от чисто административни изисквания, но не и от чисто човешките предпоставки за това, колко безопасно е дадеш в ръцете на агресивен или емоционално нестабилен човек оръжие. В момента няма методика, нито стандартизиран подход, при който да се проверява до колко кандидатът за притежание на огнестрелно оръжие е лабилен.

"Като кажем психотест трябва да имаме предвид, че психотестовете се правят от психолози и тези тестове включват освен психологичния профил на съответното лице и тестове. Най-различни са те, общо казано, за пригодност. В случая пригодност за носене на оръжие. Тъй като в случая оръжието е опасно средство, трябва съответното лице да бъде изследвано с какъв праг на дразнимост е, склонно ли е към конфликти, към агресия, как владее импулсите си, може ли да се самоконтролира. Това са много важни характеристики, които могат да бъдат установени само и и единствено с психотестовете".

Според депутатите връщането на психотеста не може да стане само със законодателно предложение.

"Колкото до психотеста, аз смятам, че ако това би следвало да бъде предложено, трябва да мине през широка дискусия, защото има резон, ако не за всички видове оръжие и боеприпаси, поне за тези, които са специализирани за професионална употреба, включително и за спортна. Най-малкото за спортисти, които са ангажирани и се занимават професионално със спортна стрелба", посоми Даниел Петров- депутат от "Възраждане".

Експерти настояват чрез нова поправка в закона да се прецизира и мотива "самоотбрана" при издаване на разрешителни за оръжие.

В приетите поправки на закона отново не е помислено и за друг проблем - криминалната проявеност.

"Само това, че лицето не е следствено към този момент и се води с чисто криминално минало, не означава, че той не е проблемен за полицията и те не го припознават като такъв", каза Делян Цветанов - управител на стрелкови клуб.

Според приетите промени разрешените за притежание патрони ще се увеличат от 50 на 100 за самоотбрана. Според инструктори обаче и това количество е крайно недостатъчно.

С голямо мнозинство парламентът прие промените в закона за оръжията, въпреки резервите на пряко засегнатите в процеса по обучение, придобиване, съхраняване и използване на оръжия. Психолози, инструктори и притежатели на оръжия настояват за нови поправки, които да прецизират режима за получаване на разрешителни и притежание.

Вижте още във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борна Чорич - Александър Бублик е финалът на турнира в Монпелие
Борна Чорич - Александър Бублик е финалът на турнира в Монпелие
Евертън и Тотнъм не излъчиха победител
Евертън и Тотнъм не излъчиха победител