НОВИНИ

САЩ и Великобритания с нови атаки срещу хутите

Антъни Блинкен пристига на посещение в Близкия изток днес

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:19, 04.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

За 24 часа Съединените щата нанесоха удари в три държави по цели на подкрепяни от Иран групировки. Тази нощ при съвместна американо-британска операция са били атакувани обекти на бунтовниците хути. С кораби и изтребители са поразени 36 цели в Йемен.

Засега Техаран мълчи. Мълчат и хутите. Съединените щати и Великобритания са нанесли удари по подземни складове за оръжия, ракетни системи и пускови установки. Унищожена е противокорабна крилата ракета, която била подготвяна да атакува кораби в Червено море.

Медии в Йемен, свързани с хутите твърдят, че са атакувани градовете Ходейда, който се намира на крайбрежието на Червено море, както и столицата Сана, която е на 250 километра от брега.

"Ударите имат двойна цел. Първо - да изпратят послание до Иран, че ще има отговор на продължаващата ескалация на конфликта. Става въпрос за една възпираща цел. И втората цел - е да бъде ударена инфраструктурата и да се унищожи способността на подкрепяните от Иран групировки да нанасят удари", посочи Алисън Макманъс, директор в Центъра за американски прогрес.

Атаката срещу хутите е третата съвместна операция на Съединените щати и Великобритания срещу йеменските бунтовници. Днешните удари бяха предшествани от атака по ирански цели в Ирак и Сирия, при която бяха поразени 85 обекти. Унищожаването им Иран нарече "голяма грешка".

"Това, което наблюдаваме е мащабен регионален конфликт. Някои кръгове в Съединените щати, включително високопоставени законодатели призовават за пряка конфронтация между между Съединените щати и Иран. Президентът на Съединените щати, обаче, много внимателно обясни, че не иска подобен конфликт", коментира Алисън Макманъс, директор в Центъра за американски прогрес.

Техеран също не търси пряка конфронтация и ще действа чрез групировките, които подкрепя, смятат военни анализатори. Но какъв ще бъде отговорът на групировките, засега никой не прогнозира.

"Големият въпрос е дали операциите ще спрат атаките? Дали милициите ще се оттеглят и ще прекратят атаките срещу американски цели? Според мен отговорът е не", каза Макманъс.

В Близкия изток днес пристига американският държавен секретар Антъни Блинкен. Това е петото му посещение в района от началото на войната между Израел и Хамас. Блинкен ще посети Саудитска Арабия, Египет, Катар, Израел и Западния бряг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старши треньорът на Дея спорт Франческо Кадеду обяви, че напуска клуба
Старши треньорът на Дея спорт Франческо Кадеду обяви, че напуска клуба
Мечтата на Райна Кабаиванска (СНИМКИ)
Мечтата на Райна Кабаиванска (СНИМКИ)