НОВИНИ

Какво се случва в Българската федерация по вдигане на тежести? (ВИДЕО)

Историите и сюжетите следват един след друг, а героите почти винаги са едни и същи или малка част от тях се променят

Щанги
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 04.02.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Броени дни преди преди европейското първенство по вдигане на тежести (12-20 февруари) в "Арена София" няколко клуба в страната поискаха оставката на президента на федерацията по щанги Ариф Маджид. Той я подаде и на 14 март ще има Извънреден конгрес, на който ще бъде избран нов ръководител на организацията.

Отдавна един от спортовете, символизирал величието на България на международната сцена, се е превърнал в символ на скандали, проблеми и игри, присъщи за времена далеч от 2024-а година. Историите и сюжетите следват един след друг, а героите почти винаги са едни и същи или малка част от тях се променят - тъжно, а и болезнено за всички онези момчета, отдаващи живота си на вдигането на тежести и въпреки всичко, носещи слава на България.

Сюжетната линия на битките в щангите е трудно да бъде проследена до край. Нека започнем от 2021 година и бившия президент на федерацията Неделчо Колев. Той бе в основата спортът да изпадне в безвремие за две години, след като оспори Общото събрание, на което Ариф Маджид бе избран с пълно мнозинство. Заради това България пропусна шанса да приеме европейското първенство година по-късно, но все пак това ще се случи през 2024-а. Маджид имаше пълна подкрепа от националния селекционер Иван Иванов, който беше в открита война с Неделчо Колев. Бившият президент дори на няколко пъти опита да отстрани олимпийския шампион от поста, но Иван Иванов остана в Управителния съвет и при встъпването на Маджид на власт, което се случи в началото на 2023 година. Познанството на двамата обаче започва три години по-рано, когато бизнесменът започва да тренира при великия щангист.

Отношенията между двамата очевидно са стигнали най-ниската си точка и то по-малко от година, след като Маджид влезе в управлението. Вътрешните битки отново са на дневен ред. За това свидетелства и корупционния скандал, в който синът на Иван Иванов и главен експерт в Министерството на младежта и спорта, бе хванат с белязани банкноти от КПКОНПИ след сигнал на Ариф Маджид. Сумата бе в размер на 62 500 лева, а баща му бе обвинен като негов помагач. Ситуация, която независимо от изхода си хвърля ново петно върху вдигането на тежести.

Едно е сигурно - борбата за надмощие в родните щанги продължава, а проблемите си остават едни и същи. Всичко това ни кара да се замислим дали не е дошло времето да поставим спорта на върха за сметка на личните интереси.

Повече по казуса вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските боксьори стартират олимпийската година с амбиции за добро представяне на купа "Странджа" (ВИДЕО)
Българските боксьори стартират олимпийската година с амбиции за добро представяне на купа "Странджа" (ВИДЕО)
Студентските такси: ВУЗ-овете ще трябва да върнат парите за втория семестър до 2 месеца след промените в закона
Студентските такси: ВУЗ-овете ще трябва да върнат парите за втория семестър до 2 месеца след промените в закона