НОВИНИ

Вижда ли се краят на сагата с избора на председател на СОС?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:04, 04.02.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Ще има ли развръзка на казуса с председател на Столичния общински съвет? Новината за постигнато съгласие съобщи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Ваня Григорова - общински съветник от БСП. От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и "Спаси София" се очаква отново да издигнат Цветомир Петров. Какво казват обаче останалите партии в местния парламент?

Развръзка за общинския съвет и завързване на казуса с избора на кмет - така Ваня Григорова вижда ситуацията в Столичната община.

"Наистина може да се стигне до избор на кмет, до избор на общински съвет - едва ли. По-скоро смятам, че има що годе пълен консенсус в столичния общински съвет затова да бъде подкрепен един от представителите на коалиция ПП-ДД-СС. В този смисъл по-скоро очаквам на осми февруари да имаме председател", каза Григорова.

"БНТ: С гласовете на кого ще бъде избран кандидат на ПП-ДБ-СС?

- На всички. Защото в крайна сметка натиска, който оказват Терзиев, ПП и ДБ върху обществото вече дава резултат", обясни Ваня Григорова.

От изборите преди 3 месеца до днес ПП-ДБ-СС смениха кандидатурата на Борис Бонев с тази на Цветомир Петров, но при последното гласуване и той не събра достатъчно гласове. Кметът Васил Терзиев посочи на кого ще заложат на 8 февруари.

"БНТ: ПП-ДБ-СС все пак има ли кандидат, който ще е различен от Борис Бонев?
- Имаме, господин Петров номинирахме. Аз съм оптимист затова, че на осми ще успеем най-накрая да изберем председател на общинския съвет", каза Васил Терзиев - кмет на София.

От ПП-ДБ виждат положителна промяна в управлението на общината.

"Трябва да бъдат разбити всички черни касички в Столична община и да се работи по нов начин. Искрено се надявам да има развръзка, защото твърде много София е без общински съвет. Ключово важно е да има приет бюджет, за да може да се изпълняват инвестиционните проекти", посочи Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ

От ГЕРБ-СДС припомниха позицията си, че управляващите носят отговорност да осигурят мнозинство за избор на председател на местния парламент.

Във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов опроверга Григорова. И заяви, че Общинските съветници от "Има такъв народ" ще гласуват за Пламен Данаилов - представителя на ИТН в Общинския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов: В двама от полицаите са намерени част от банкнотите от взетия подкуп
Калин Стоянов: В двама от полицаите са намерени част от банкнотите от взетия подкуп
Георги Дерменджиев: Не съм говорил с Нестор Ел Маестро в самолета, но това няма значение
Георги Дерменджиев: Не съм говорил с Нестор Ел Маестро в самолета, но това няма значение