НОВИНИ

Хутите: САЩ и Великобритания атакуваха основния терминал за износ на петрол в Ходейда

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:30, 27.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Телевизията на хутите в Йемен съобщи, че Съединените щати и Великобритания са нанесли два въздушни удара срещу пристанище в провинция Ходейда, където се намира основният терминал за износ на петрол. По-рано и хутите, и централното командване на Съединените щати потвърдиха за нова атака срещу кораб в региона - този път е поразен петролен танкер в Аденския залив.

Петролен танкер е в пламъци в Аденския залив след ракетна атака на хутите в Йемен. Снощи е нападнат корабът "Марлин Луанда". Плаващият под флага на Маршаловите острови кораб е изпратил сигнал за помощ и е докладвал за щети. Американският ескадрен миноносец "Карни" и други кораби от международната коалиция са оказвали помощ на петролния танкер, съобщават от централното командване на Съединените щати. Не се съобщава за ранени членове на екипажа. Нападението беше потвърдено и от говорител на армията на йеменските бунтовници.

"Йеменските въоръжени сили потвърждават, че предприемат всички военни мерки съответно с правото на отбрана на Йемен и в продължение на солидарността с палестинския народ", каза Яхия Сари - говорител на военните сили на хутите.

От централното командване на Съединените щати съобщават за унищожена ракета на йеменските бунтовници, насочена към Червено море.

Централно командване на САЩ:
"На 27.01. в около 3:45 сутринта Централното командване на САЩ свали ракета на хутите, насочена към Червено море. Ракетата беше локализирана в контролираните от хутите територии в Йемен и беше идентифицирана като непосредствена заплаха за търговските и военноморски кораби в региона."

От ноември хутите не спират атаките срещу кораби, преминаващи Червено море, въпреки че Съединените щати и Великобритания предприеха въздушни удари за ограничаване на капацитета им за подобни нападения. В плен на хутите остават и двама български моряци на борда на кораба "Галакси лийдър".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосеп Гуардиола: Ще спя малко по-добре, когато Юрген Клоп си тръгне
Хосеп Гуардиола: Ще спя малко по-добре, когато Юрген Клоп си тръгне
Светофар падна върху микробус в Пазарджик
Светофар падна върху микробус в Пазарджик