НОВИНИ

Как се възприема в училище възможността за повторно явяване на матура?

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 27.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците, които не са доволни от представянето си на държавните зрелостни изпити, ще могат да се явят повторно за повишаване на оценката. Това е заложено в проектозакона за училищното образование, приет на първо четене в Народното събрание. Как тази промяна се възприема в училище?

Оценката от матурата е важна за зрелостниците, които ще кандидатстват във висше учебно заведение у нас или в чужбина. Затова родители и ученици, казват, че е добре да има възможност за повторно явяване и подобряване на резултата.

"Приемам това, като много добро предложение, защото много хора могат от притеснение да объркат нещо на матурата или да не попълнят правилно отговорите, въпреки че имат знания", каза Рая Рабова, ученичка в СУ “Св. Климент Охридски” - Варна.

Повторното явяване на матура за по-висока оценка е добра възможност и за Станислав, който ще кандидатства в Техническия университет във Варна.

"Като човек, който се притеснява повече, може този фактор да играе много голяма роля, да не си харесам оценката и съответно да мога да я поправя втория път", каза Станислав Стоянов, ученик в СУ “Св. Климент Охридски” - Варна.

Според учителите, промените в закона за образованието са важни за бъдещето на зрелостниците.

"Това е втори шанс за ученика. При всички положения дава по-добра възможност за бъдеща реализация. Тази промяна би им дала възможност наистина да надградят резултата си", смята Лидия Димчева, преподавател по Информационни технологии в СУ “Св. Климент Охридски” - Варна.

Не са малко зрелостниците, които имат знания, но не се представят по най-добрия начин на матурите.

"Защото поради здравословни или семейни причини, които винаги могат да се случат, може да не покажем всичките си умения и знания", посочи Мартин Иванов, ученик в СУ “Св. Климент Охридски” - Варна.

"При първото си полагане на изпита може да не си в състояние да го направиш по най-добрия възможен за теб начин, което води до неудовлетворение от оценката", допълни Велико Великов, ученик в СУ “Св. Климент Охридски” - Варна.

Промените в закона ще дадат право на зрелостниците да се явят повторно на матура в същото училище, но не по-късно от година. Този текст обаче породи въпроси.

"Ако тази година ДЗИ е на 19-и, а другата година на 22-и, вече ще е минала една календарна година, това означава ли, че си губят правото да се явят", каза Лидия Димчева, преподавател по Информационни технологии в СУ “Св. Климент Охридски” - Варна.

Възможността за повторното явяване на държавни зрелостни изпити няма да затрудни организацията и провеждането им.

"С така направеното предложение смятам, че се дава възможност. И досега ние имаме ученици от чужбина, които нямат оценка по български език и се налага да положат такъв зрелостен изпит", обясни д-р Ирена Радева, началник на РУО - Варна.

На явилите се повторно на държавни зрелостни изпити няма да се издава нова диплома, а само удостоверение, в което ще бъдат вписани последните оценки.

Автор: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави: В Барселона започват да ценят хората едва след като си тръгнат
Шави: В Барселона започват да ценят хората едва след като си тръгнат
РСМ по пътя към предсрочни избори
РСМ по пътя към предсрочни избори