НОВИНИ

Болниците в Пловдив с призив за безвъзмездно кръводаряване

bnt avatar logo
от БНТ
08:07, 27.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Болниците в Пловдив с призив за безвъзмездно кръводаряване. Причината - след празниците количествата в кръвните банки значително са намалели.

От Районния център по трансфузионна хематология също потвърдиха нуждата от попълване на запасите с кръв, за да се осигури нормалната работа на здравните заведения в областта. Количествата в кръвните банки обичайно намаляват в първия месец на годината, когато и акциите по кръводаряване са по-малко.

Именно заради това болниците излязоха с призив, всеки, който се чувства здрав, да дари кръв, защото по този начин се спасява човешки живот.

Кръв може да се дари в центъра по трансфузионна хематология, в работните дни от 8.00 до 18.30 часа, а събота и неделя от 9.00 до 15.00 часа. През седмицата ще работи и изнесен подвижен екип в болница „Свети Георги“. Важно е да уточним, че мъжете могат да кръводаряват пет пъти годишно, а жените четири пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да е минимум два месеца.

Слави Георгиев не идва за първи път да дарява кръв.

"Процедурата е много лесна, няма нищо страшно, стига човек да се подготви, да е хапнал добре, да е пил много течности, всичко е спокойно, на един колега майка му се е разболяла и аз реших да помогна", каза Слави Георгиев - кръводарител.

Повечето хора идват в Трансфузионния център именно, когато техен близък има нужда от кръв. Безвъзмездните дарители са по-малко, като те се отзовават предимно по време на акции или ако мобилен екип отиде на място.

"Понеже фирмите, като начало на годината малко по-трудно ни приемат за кръводаряване и затова не можем да направим добри запаси. Нашите запаси са поизчерпани след тези почивни дни, когато е нямало кръводарители и затова се налага да направим този призив", заяви д-р Янко Янков - директор на Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив.

Апелът е всеки, който се чувства здрав и е на възраст между 18 и 65 години, да дари кръв.

"Няма нищо страшно, просто трябва малко време да се отдели", каза Илия Пиперков - кръводарител.

"Половин час е цялата процедура с попълване на анкета, лекарски преглед и самото кръводаряване", обясни д-р Янко Янков.

Поради недостиг на кръводарители, процъфтява и черният пазар на кръв.

"Колкото повишаваме бройката на това наистина доброволно кръводаряване, този бизнес сам ще отпадне, няма да се налага близките на болните да даряват кръв и по този начин някои хора да се възползват от това нещо", подчерта д-р Янко Янков.

Кръв може да се дари във всеки от 5-те трансфузионни центъра в страната или в обособените кабинети в здравните заведения.

Автор: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Русев дебютира с победа за Сион
Георги Русев дебютира с победа за Сион
Пожар на танкер след удар на хутите
Пожар на танкер след удар на хутите