НОВИНИ

От снимачната площадка на фронта: Израелски актьор е ранен в Газа

Идан Амеди играе боец от спецотряд, но действителността го изпраща на истинска война

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:23, 26.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

На косъм от смъртта - но не на снимачната площадка, а в действителност - се е оказал един от най-известните и обичани израелски актьори и музиканти - Идан Амеди. В популярния израелски сериал "Фауда" той изпълнява ролята на боец от спецотряд, който действа на палестинска територия.

В началото на януари, на истинското бойно поле, той е бил тежко ранен при операция в Газа, където е бил като резервист от израелската армия.

Като хиляди други израелци, Идан Амади е мобилизиран дни след нападението на "Хамас" срещу Израел на 07 октомври. Той е резервист към сапьорския корпус на израелските сили за отбрана. На 09 януари беше съобщено, че е тежко ранен в Газа. При инцидента губи шестима свои бойни другари. Откаран е в болница до Тел Авив, където вчера даде пресконференция.

"Макар и тежко ранен, оставам със силен дух. Отказвам да превръщам в геройство това раняване, то е просто етап. Ще се върна на сцената и на снимачната площадка с Божията помощ, ще се върна и на фронта, за да се бия за моята страна", каза Идан Амеди, актьор и резервист от сапьорски отряд.

35-годишният Идан Амади е син на кюрдски имигранти, израства в Ерусалим. Звездата му изгрява в телевизионно риалити, следват пет студийни албума и участие в сериали.

Световната му известност идва с "Фауда", в който играе в продължение на пет сезона. В сериала е агент от антитерористичното звено на израелската служба за вътрешно разузнаване Шин Бет, което действа на Западния бряг и в Газа.

В реалния живот на 8 януари участва в операция, при която войниците трябвало да взривят района на тунел с оръжие, но се стига до преждевременна експлозия. Той е докаран в болницата обгорен, в изкуствена кома, неидентифициран, с бележка с надпис "неизвестен, 22 годишен“.

"Изправени сме срещу враг без морални задръжки. Врагът, срещу когото сме изправени, за съжаление, не е само "Хамас". Откривахме тунели и военно оборудване навсякъде, където попадахме - в къщи, детски раници, училища, важно е светът да знае това", коментира Идан Амеди - актьор и резервист от сапьорски отряд

Със сълзи на очи Идан Амеди се извини на своите другари, които са загубили живота си при експлозията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индия отбеляза Деня на републиката със зрелищен военен парад
Индия отбеляза Деня на републиката със зрелищен военен парад
Ще имат ли глас Атанасова и Белазелков по делата, с които се оспорва изборът им за конституционни съдии?
Ще имат ли глас Атанасова и Белазелков по делата, с които се оспорва изборът им за конституционни съдии?