НОВИНИ

"Няма нищо незаконно": Василев и Лорер проговориха за имота на "Чаталджа" (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
17:43, 26.01.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

След близо седмица Асен Василев и Даниел Лорер проговориха за имота на "Чаталджа" 3. Според двамата няма нищо незаконно в сделките по придобиването му и последвалата изгодна препродажба на фирма, свързана с т. нар. "царица на винетките" Станислава Арнаудова. Двамата получиха и неочаквано подкрепа от Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Даниел Лорер не вижда нищо незаконно в покупката на апартамента на "Чаталджа" 3 за 180 хил. евро от бившата фирма на Асен Василев "СТВ Консълтинг". Нито в последващата му продажба за 1.8 млн. лв. на Станислава Арнаудова, чиято компания "Интелигентни трафик системи" от години посредничи между държавата и крайните потребители при купуването на винетки.

Снимки: Фейсбук/Асен Василев

"Абсолютно категорично няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да е политическа облага, че купувачът на къщата, видите ли, продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него. Лично аз не бях убеден, че искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително отскоро, поради което не бях склонен да продавам лесно. Ето защо цената за моя имот е по-висока отколкото имота за фирмата", посочи Даниел Лорер - ПП-ДБ.

А голямата печалба от имота обясни така.

"Договорката за закупуване е още от 2020 г. Това е обяснението и за разликата в цената. Всъщност не година и малко, а близо 3 години, така че нека да няма спекулации по този въпрос. Всеки, който е правил дом, знае много добре колко усилия, енергия и пари отиват това да се случи".

Асен Василев отхвърли обвиненията, че изгодната цена за къщата, предложена от Арнаудова, е за да се спре готвената през лятото нормативна промяна, която въвежда обществени поръчки при сделките за електронни услуги, което би застрашило монопола ѝ при винетките.

Снимка: БГНЕС

"Въпросните неща, които бяха свързани с тол управлението, стана ясно, че по европейска директива така или иначе не се прилага ЗОП, а се прилагат еднакви договори за всеки, който иска. И по-важното е, че нашето правителство всъщност демонополозира пазара, като пусна да има и други, а не само един участник на този пазар", каза Асен Василев - министър на финансите, съпредседател на ПП.

Дали спешната препродажба на имота е свързана с наложения запор върху на сметките на бившата фирма на Асен Василев "СТВ Консълтинг" по искане на американския гражданин Себастиян Бретшнайдер чрез обезпечителна заповед за над 5 млн. лв., министърът коментира така:

"Не мога да обяснявам за трети лица какво правят 2 години, след като съм продал тази фирма. Това е все едно вие да сте си продали колата преди 2 години и питате защо тази кола е ожулила колата на съседа и какво точно се е случило. Нямам никаква представа."

Снимка: БГНЕС

Василев заяви че е жертва на атака:

"Атаките срещу мен не са спирали, но преди да излязат данните за изпълнението на бюджета 2023 година, те бяха по повод как държавата е фалирала, как ще влезем в дългова спирала, как нямало до направим 3% дефицит, а те се оказаха 2,2. Бяха по професионална линия, но вече нямат възможност да ни атакуват по професионална линия, взеха да въртят някакви жълти измислени истории".

Асен Василев и Даниел Лорер получиха подкрепа и от ГЕРБ и ДПС.

"Направих необходимото да попитам и Кирил Петков, и Наско Атанасов, и Асен Василев, и Лорер. Те ме увериха, че абсолютно нищо няма, което да ме притеснява. Аз съм длъжен да им вярвам", каза Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

"Нищо не ме притеснява. Виждам, че в момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства и след това на колеги ги тиражират чрез медии, собственост на олигарси", коментира Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

Василев и Лорер заплашиха със съд инициаторите на кампанията срещу тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА отхвърли жалбата на Рубиалес срещу наказанието му да не участва във футболни прояви за срок от три години
ФИФА отхвърли жалбата на Рубиалес срещу наказанието му да не участва във футболни прояви за срок от три години
Лора Христова завърши на 41-о място в спринта на европейското първенство по биатлон в Словакия
Лора Христова завърши на 41-о място в спринта на европейското първенство по биатлон в Словакия