НОВИНИ

Съдът в Хага призова Израел да предприеме мерки за предотвратяване на извършването на геноцид

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:10, 26.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Международният съд в Хага постанови Израел да предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на извършването на геноцид срещу палестинците.

Магистратите не уважиха искането на Република Южна Африка за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа и отказаха на Израел да прекратят делото.

С голямо мнозинство магистратите наредиха на Израел да работи за предотвратяване на геноцид срещу палестинците и да прояви повече грижа за цивилните.

"Държавата Израел трябва да предприеме всички мерки, които са във възможностите й, за да предотврати и накаже прякото и публично подбуждане към извършване на геноцид срещу палестинците в Ивицата Газа", заяви Джоан Донахю, председателка на Международния съд.

Съдът не поиска незабавно спиране на огъня в Ивицата Газа. Освен това искането на Израел за прекратяване на делото по обвинения в геноцид не беше уважено.

"Предвид заключенията, съдът счита, че не може да приеме искането на Израел делото да бъде премахнато от общия списък", каза Джоан Донахю.

Това означава, че то ще продължи, но вероятно ще отнеме години. Председателката на съда Джоан Данхю подчерта, че днешното решение "не предопределя решението, което съдът ще вземе по-късно по обвинението".

Южна Африка заведе дело в Международния съд, като обвини Израел в геноцид заради атаките срещу мирни граждани в Газа и поиска незабавно спиране на огъня. Тел Авив отрича обвиненията и ги определя като "безпочвени".

Според здравното министерство в Газа, контролирано от радикалната групировка "Хамас", от началото на конфликта през октомври досега за загинали над 26 000 палестинци.

"Ние ще продължаваме да се защитаваме. Решението на съда е позор, който няма да бъде изтрит с години", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израел осъди решението на съда в Хага.

"Както всяка друга държава, така и Израел има право да се защитава. Подлият опит да ни се откаже това фундаментално право е крещяща дискриминация срещу еврейската държава, и то справедливо беше отхвърлено. Обвинението в геноцид, повдигнато срещу Израел, е не само невярно, то е възмутително и достойните хора навсякъде трябва да го отхвърлят", коментира Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

В Южна Африка приветстваха постановлението на магистратите.

"С решението си, съдът потвърди правото на Южна Африка да съди Израел, въпреки, че не е част от конфликта в Газа. Постановлението на Международния съд гласи, че Израел трябва незабавно да въведе пакет от мерки, които да предотвратят последващият геноцид в Газа, да се въздържа от подобни действия и да предприеме ефективни мерки, за да спре унищожаването и да съхрани доказателствата, свързани с тези престъпления", обясни Сирил Рамафоса, президент на РЮА.

По думите на палестинския министър на външните работи - Рияд Ал Малики, решението е в полза на човечеството. Според дипломат номер едно на Южна Африка постановленията на съда няма да имат ефект, ако "няма прекратяване на огъня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж за побой над майка му в Пазарджик
Задържаха мъж за побой над майка му в Пазарджик
Константин Василев се нареди 31-и в спринта при мъжете на европейското по биатлон, титла за Антонен Гигона
Константин Василев се нареди 31-и в спринта при мъжете на европейското по биатлон, титла за Антонен Гигона