НОВИНИ

Какви ще са последствията след проверката на "Медицински надзор" по случая с Даная?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:04, 26.01.2024
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Първи коментар от "Пирогов", след резултатите от втората проверка на агенция "Медицински надзор" по случая "Даная".

От заключенията стана ясно, че нарушението е от две лечебни заведения при отпускането на лекарствени продукти. Пред БНТ заместник-директорът на "Пирогов" професор Николай Габровски заяви, че специализантът, който е прегледал Даная, е действал в нейн интерес, като е допуснал майка й да донесе лекарство от болница "Исул".

След поредната проверка по случая големите болници у нас застават зад колегите си от "Пирогов". От Асоциацията на университетските болници настояват атаката срещу ръководството на спешната болница да престане.

На 5 май миналата година Даяна е приета в "Пирогов". След скенер е установен хематом. Според проф. Габровски дежурният специализант е трябвало да реагира незабавно предвид състоянието на детето. Именно в негов интерес и за да се спести тромавата процедура са приети двата флакона с лекарство, които майката на Даная е донесла от болница ИСУЛ.

"Колегата специализант, който пак казвам, че има много опит в момента, в който майката е съобщила за заболяването на детето е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог, а не е търсил при нас консултации. Пак казвам, че моето убеждение е, че колегата е действал изцяло по съвест, по лекарска съвест и то изцяло в интерес на пациента", каза проф. Габровски.

До тук се стига след като Даная на 27 април наранява главата си, а ден по-късно е прегледана в неврохирургията на Пирогов. Майката съобщава за придружаващото ѝ заболяване - тромбоцитопения. На 5 май е направен скенер, след който Даная е настанена в неврохирургията на Пирогов. Ден по-късно е преместена в реанимация заради влошено състояние. Тогава Ани Стоянова публикува първия си пост.

"Най-доброто дете на света в момента се бори за живота си. Дъщеря ми Даная, на 15, прекрасна. С оток на мозъка в детска реанимация "Пирогов". Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са далеч. Консултират я по телефона, всички празнуват. Ако някой знае нещо... чудо, което трябва да направя, да потърся някого или каквото и да било", пише в поста на Ани Стоянова.

Два дни по-късно Даная изпада в мозъчна смърт, а майката спасява с органите и други 4ма души. Информацията за престоя в "Пирогов" става ясна четири месеца по-късно и така се стига до първата проверка в болницата. Медицинският надзор установява, че няма нарушения. На 8ми януари е назначена повторна проверка заключенията показват едно нарушение: проблем при предписването и отпускането на животоспасяващия медикамент. Майката на Даная продължава да намира противоречия в информацията от докладите. Тя отново казва, че нейната борба е да не се случва същото при други деца.

"До онзи ден твърдяха, че "Новосевън" не е слаган, а сега вече е слаган, че даже е отчетено като грешка. Идеята на всичко това, което правя е само и единствено тази грешка да не се повтаря и да се осъвременят протоколите, за да може следващото дете с хематологично състояние, което отиде с ударена глава да бъде разгледано, като стандартен случай, а като специфичен и да му бъде направен скенер", разказа майката на Даная.

Тепърва ще се решава дали дежурният специализант ще бъде наказан от болницата. И майката на Даная смята, че нарушената процедура от негова страна е била в полза на детето.

"Ако има грешка то трябва да има и наказание, но не това е правилното в случая, защото ако той е действал по този начин, в синхрон с доктор Стоянова то е било само и единствено за по-добрия развой на Даная", обясни майката на Даная.

Големите болници в страната застанаха зад "Пирогов" по случая със смъртта на Даная и заявиха, че внимателно следят поредните опити за режисирано противопоставяне на пациенти срещу лекари и на нова медийна кампания срещу "Пирогов". И напомниха, че има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни.

"Внимателно следим поредните опити за целенасочено и режисирано разединение на нашето общество чрез противопоставянето на пациенти срещу лекари. Подетата нова медийна кампания срещу УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", и лично срещу нейния директор д-р Валентин Димитров, е недопустима и особено осъдителна. Тъжният изход от борбата, която колегите са водили по всички правила на медицината за живота на едно младо момиче, явно е подходящ повод за някого да нагнетява напрежение в обществото чрез властта на медиите. Има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни“, казват от Асоциацията на университетските болници.

Началникът на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в "Пирогов" Богдан Младенов обясни, че за лечението на Даная са направени всички възможни консултации със специалисти, а те освен лекари, са и хора.

"Ако изходът е добър, ако ние сме положили много усилия детето се спасява, ние сме "ангели в бели престилки", ако изходът, обаче е неприятен ние сме демони. Истината е, че ние сме хора", уточни доц. Богдан Младенов- началник на клиниката по детска анестезиология и реанимация в "Пирогов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изграждането на три станции от участъка на метрото през "Слатина"
Започва изграждането на три станции от участъка на метрото през "Слатина"
Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао, Майорка - Реал Сосиедад са полуфиналите за Купата на краля в Испания
Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао, Майорка - Реал Сосиедад са полуфиналите за Купата на краля в Испания