НОВИНИ

Индия отбеляза Деня на републиката със зрелищен военен парад

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:38, 26.01.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

С колоритен военен парад Индия отбеляза Деня на републиката. На него специален гост е френският президент. Докато протестите на френските земеделци се разрастват край Париж, в Делхи Еманюел Макрон се надява да сключи договори за големи доставки в областта на военната промишленост и ядрената енергетика.

Руски танкове Т-90, кавалерия върху камили, самолети и хеликоптери в замъгленото от смог небе, пехота, военноморски сили и прословутите акробатични ансамбли върху мотоциклети. Пъстрият парад, с който Индия отбеляза 75 години от официалното приемане на нейната конституция, беше допълнен от марша на 150 френски легионери. За първи път по алеята "Пътят на дълга" в Делхи премина и изцяло женски контингент от сухопътните сили, авиацията и флота.

"Темата с ролята на жените беше представена ясно. 80 процента от програмата беше изпълнена от жени - особено представлението върху моторите, което на мен, като на млад човек, ми харесва най-много", каза Аста Сингх, участник в парада.

Шест месеца по-рано Нарендра Моди беше специален гост на парада по случай Националния празник на Франция на Шанз-Елизе, в който участваха и части на индийските въоръжени сили. Днес премиерът на петата световна икономика връща жеста на Еманюел Макрон.

Очакванията на френския президент са страната му да сключи нови договори с Индия в областта на военната промишленост. Основен доставчик на оръжия за азиатския гигант засега е Русия, но Делхи се стреми да запази стратегическа независимост и търси различни партньори.

Индия вече закупи 36 френски изтребители "Рафал", преговаря за още 26, както и за модерни френски подводници. Франция се надява да сключи и договор за продажба на шест ядрени реактора от ново поколение.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборите на ЦСКА и на Станка Златева спечелиха по две титли на държавния шампионат по борба при девойките
Отборите на ЦСКА и на Станка Златева спечелиха по две титли на държавния шампионат по борба при девойките
От снимачната площадка на фронта: Израелски актьор е ранен в Газа
От снимачната площадка на фронта: Израелски актьор е ранен в Газа