НОВИНИ

История за силата на духа: Разказ от първо лице за борбата с рака

37-годишният Галин Гетов не се срамува да разкаже за коварната болест

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:55, 04.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В световния ден за борба с рака ще ви разкажем историята на 37-годишния Галин, който успя да пребори коварната болест. След операция и заради разсейки в тялото се налагат и два курса лъчетерапия. Според данни на Европейската комисия мъжете са по-засегнатият пол от жените, при тях и новите случаи, и смъртните са повече.

Той не се срамува да говори за битката, която е водил. Решава да разкаже за нея, за да предпази останалите мъже. Преди година по време на профилактичен преглед при уролог Галин разбира, че има рак на левия тестис. Диагнозата се потвърждава.

"За най-голямо нещастие мъжете имаме много сериозно его и винаги си мислим, че на нас няма как да ни се случи такова нещо. Много ни е страх да отидем на доктор, особено уролог и там да видим какво е реалното ни състояние", каза Галин Гетов.

Миналата година през февруари е опериран от д-р Борис Цингилев.

"Рядък рак - около 1% при раковите заболявания при мъжете, което е добре. Лошото обаче е, че той засяга предимно млади мъже на възраст между 18 и 40 години", обясни д-р Борис Цингилев, началник на Клиника по урология в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски".

Галин все още няма деца, затова, за да запази шансовете си за бащинство, преди лъчетерапията замразява генетичен материал.

"Този тумор е бил на повече от година и половина, т.е. аз година и половина съм го имал и изобщо не съм осъзнавал, че нещо такова се е случвало. Без болка, без проблеми, той си е живял в мен, развивал се е и ако не бях отишъл на преглед, нещата щяха да са доста по-фатални", каза Галин Гетов.

Днес бившият волейболист води нормален начин на живот. И съветва всички да бъдат по-отговорни към здравето си. Ракът на простата продължава да е на челното място от всички злокачествени заболявания при мъжете по данни на раковия профил на България за 2023 година. На първо място при жените си остава ракът на гърдата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер записа минимален успех над Ювентус след автогол на Федерико Гати
Интер записа минимален успех над Ювентус след автогол на Федерико Гати
ПОАК продължава с шампионатните победи след успех над Атромитос
ПОАК продължава с шампионатните победи след успех над Атромитос