НОВИНИ

Един човек загина при пожар в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 04.02.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар отне живота на 28-годишен мъж, а 55-годишна жена е обгазена при пожар в жилищен блок в квартал „Дружба“ в Сливен тази нощ. Няма други пострадали, нанесени са материални щети на съседните апартаменти. Според пожарната сигналът е подаден късно. Съседи пък обвиняват пожарникарите, че са се забавили.

Пожарът се разгорял преди полунощ и за секунди е обхванал цялото жилище, защото в него е имало много лесно запалими материали.

"Ние се събудихме от викове и крясъци и видяхме, че има пожар горе", каза Стоянка Георгиева – домоуправител.

"Само ги видях как двама отвориха прозореца и то лумна всичко и нашата врата се подпали", споделя съседка.

Собственичката на жилището близо половин час очаква помощ на парапета на терасата на петия етаж, обмисля да скочи, но полицаи я разубеждават. Пожарникари успяват да влязат в горящия апартамент и със спасителна качулка, която се поставя на главата на пострадалия и му се подава въздух, успяват да изведат жената оттам. Тя е откарана в Центъра за спешна медицинска помощ, а по-късно е транспортирана в клиниката по изгаряния в Пловдив. Установена е смъртта на мъжа, с когото живеела. Той е 29-годишен алжирец, работел в строителството и законно пребивавал в страната. Съседите ги определят като проблемни хора.

"Снощи пак са се били и са се карали и как са направили пожара не знаем", каза Стойка Косева, съседка.

"Явно с мъжа й се караха, което е нормално, след около 15 минути повторно продължиха, отворих вратата, видях полицаите, видях малък огън. Нямам представа, защо не излязоха."

От високите етажи на сградата са евакуирани всички съседи на опожарения апартамент. Те коментираха, че пожарникарите са се забавили с гасенето на пожара.

"Половин час не можаха да пуснат, помпата им заяде. При положение, че пред другия вход има противопожарен кран. То, на 20-тата минута дойде втората пожарна", подчерта Стоянка Георгиева – домоуправител.

От пожарната признаха за техническо забавяне.

"Колегите са пристигнали на място с два автомобила. Единият е получил отказ на един компресор, като принудително в рамките на няколко минути е възобновено подаването на вода", каза главен инспектор Стефан Димитров, началник на Районна служба Сливен.

"БНТ: А стълба, защо е нямало, за да се спаси жената, която буквално висеше от балкона?

– Ааа, просто теренът там не позволява позиционирането на стълба", отговори главен инспектор Стефан Димитров, началник на Районна служба Сливен.

От рано сутринта хората започнаха да отстраняват щетите.

Автор: Стоян Радев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две български победи в първия ден на Купа „Странджа“
Две български победи в първия ден на Купа „Странджа“
Арсенал наложи второ шампионатно поражение на Ливърпул през сезона
Арсенал наложи второ шампионатно поражение на Ливърпул през сезона