НОВИНИ

Земеделците ще мислят до утре дали да протестират

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 04.02.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Протестът на земеделските производители, планиран за вторник, може да бъде отложен. Това стана ясно след среща на част от асоциациите с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев. Правителството е предложило схеми за подпомагане на земеделските производители. Тази вечер асоциациите ще запознаят своите членове с предложенията и утре до обяд ще бъде ясно дали ще протестират. Има и асоциации обаче, които не участваха в срещата с премиера. Те планират протест за утре.

Парите за земеделските стопани ще бъдат осигурени по две линии, по линия на бюджета на Фонд Земеделие и по линия на бюджета на ресорното министерство. Това обяви премиерът Николай Денков след продължилата повече от три часа среща със представителите на земеделските асоциации. Единствената ясна сума до този момент е 150 млн. лева, които ще бъдат отделени за секторите на животновъдите, млекопреработвателите, производителите на плодове и зеленчуци. Зърнопроизводителите ще получат помощ само, ако докажат пред данъчните, че са работили на загуба през миналата година.

Земеделските стопани ще могат да получат пари единствено в рамките на сега съществуващите бюджети на ресорното министерство и Фонд Земеделие. При зърнопроизводителите помощта е обвързана с финансовия им резултат през миналата година.

"Това ще стане чрез подаване на декларации пред НАП до края на февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите", каза премиерът Николай Денков.

Останалите земеделски производители ще получат помощ по схеми.

"150 млн. лева са за срока до 30 юни, тъй като това е срокът, в който е удължена помощта на европейско ниво, свързана с Украйна", посочи още министър-председателят.

Присъстващите на място представители на земеделския бранш ще вземат решение утре дали да стачкуват във вторник или не.

"Министерски съвет са се постарали относно анализите да проверят кой сектор е губещ, кой не, в какви размери, така че има много какво да се говори", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Първоначално земеделските стопани настояваха за помощ в рамките на 550 млн. лева. Сега обаче асоциациите не повториха тази сума.

"Сумата като бюджетна рамка в момента не е толкова важна, по-скоро е важен механизмът, който ни се предлага, така че той първо трябва да бъде обсъден, бюджетната рамка не е от абсолютно никакво значение", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Междувременно обаче част от земеделските стопани, които не присъстваха на днешната среща остават в стачна готовност. Представители на сектор "Пчеларство" днес дойдоха пред Министерския съвет.

"Секторът се намира в изключително тежко състояние, в пълен колапс, пред загиване е сектор "Пчеларство". И ако държавата не се намеси със свои механизъм за помощ, ние не можем да оцелеем", обясни Димитър Ганчев, представител на сектор "Пчеларство".

Основното искане на земеделските стопани е да бъдат компенсирани заради вноса на по-евтини стоки от трети за ЕС страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Божанов намесен и в аферата "Осемте джуджета"?
Мартин Божанов намесен и в аферата "Осемте джуджета"?
Животът в Турция година след земетресението
Животът в Турция година след земетресението