НОВИНИ

Животът в Турция година след земетресението

Водят се 275 дела за некачествено строителство

Айше Сали
от Айше Сали
20:00, 04.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

На 6 февруари се навършва година от опустошителното земетресение в Турция. Стотици хиляди пострадали все още продължават да живеят в градове от фургони, разположени на най-засегнатите места. За възстановяването след трагедията - гледайте документалния филм със сценарист Айше Сали, режисьор - Станислав Терзиев и оператори - Миглена Гайдарова и Огнян Колчаков. Той ще бъде излъчен на 9 февруари в рубриката "В кадър".

Годишнината връща спомените за трагедията. Тогава психологът Али Каба от Кахраманмараш губи сестра си и своите племенници.

"Опитахме се да намерим шестия етаж от срутената сграда, където беше апартаментът на сестра ми. Ориентирахме се по колоните. Влязохме, погледнахме. В началото не можах да позная племеника си. Беше на 6 месеца. Колоната беше върху него, а той беше в скута на сестра ми. Бяха в леглото. Изобщо не са успели да помръднат", споделя Али Каба.

Под високите и модерни сгради, принадлежащи на златарите от Кахраманмараш, е създаден малък град от фургони, където сега живеят пострадалите от земетресението. Такава е съдбата на близо 70 хиляди души.

Али започва да помага на пострадалите и става управител на един от фургонените квартали. Там живее и Ибрахим, оцелял под разрушенията, след като 4 часа е бил затрупан.

"Помня много добре първия момент, когато ме извадиха. Мога да го сравня с изваждане на заек от неговата дупка. Хванаха ме за ръцете и ме изтеглиха. При това издърпване кожата ми от кръста надолу беше съдрана от разрушенията и бетона", каза Ибрахим Акбаба.

Връщаме се и в Газиантеп, където прекарахме нощта в тенис клуб и съпреживяхме случващото се с близо 500 души.

"Това, което ни сполетя, специално в тенис клуба, изгради много силна връзка между всички негови членове. В онези дни общуването беше като глътка въздух. Всеки си говореше с другия, без значение кой какъв е", разказа Мерт Йеткиншекерджи, председател на тенисклуб в Газиантеп.

"След репортажа, който направихте с мен миналата година, много хора от България ме намериха в социалните мрежи, за да ме попитат какво да изпратят, за да ми съдействат с раздаването на храна. Вече започнах да следя къде е имало земетресение. Свалих си приложение, през което го правя. Това стана част от живота ми. Чувството, че земята може да се разлюлее всеки момент, не ме напуска", допълва още Мерт Йеткиншекерджи.

Страшните спомени са накарали много хора да се изнесат от старите си жилища. В Адана почти няма сграда без обява за апартамент в продажба.

А цените на строителните материали са скочили драстично заради недостига и голямото търсене. При една от последните проверки за спекула с цените на бетона са глобени 18 фирми, които трябва да платят общо 1,2 млн. долара.

Година по-късно все повече останали без подслон получават ключове за новите си домове, но виновните, все още не са получили присъди. За некачественото строителство вече са заподозрени 2825 души. Задържани под стража са 267. А 984 са с други съдебни мерки. Водят се 275 дела.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделците ще мислят до утре дали да протестират
Земеделците ще мислят до утре дали да протестират
Иван Димитров: Доволен съм единствено от третата част
Иван Димитров: Доволен съм единствено от третата част