НОВИНИ

Полицаи в ареста за подкуп - измамили шофьор, че пробата му е положителна

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:10, 04.02.2024
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: Снимката е илюстративна
Слушай новината

Пиян и дрогиран шофьор предизвика две катастрофи в София през изминалата нощ. При едната от тях тежко пострада 47-годишен мъж. Четирима полицаи пък са в ареста заради взет подкуп. Те заблудили шофьор, че е с положителни проби за алкохол и наркотици и поискали 800 лева от него, за да си затворят очите. Мъжът им дал парите и сигнализирал в МВР.

Вместо да ловят истинските нарушители, след проверка на пътя в четвъртък вечерта, полицаи поискали 800 лева от изряден шофьор.

"Който те са заблудили, че е бил с наличие на алкохол и наркотици в кръвта", обясни Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Как полицаите са заблудили шофьора - министърът не отговори. След като платил на униформените, мъжът се оплакал в МВР. Дирекция "Вътрешна сигурност" и прокуратурата проверяват случая. Задържани са четирима полицаи.

"Двама от охранителна полиция от 1 РПУ, плюс двама пътни полицаи от КАТ-София. Факт е, в двама от колегите, доколкото е моята информация, са намерени част от банкнотите, които е предоставил гражданинът", обясни Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Стоянов не каза дали задържаните полицаи са действали като група. Заяви, че ще бъде безкомпромисен в подобни случаи и разкритикува дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

"Те следва да имат нужната оперативна информация и сами да достигат до такива случаи и да изработват подобни случаи, без да е необходимо да има пострадал гражданин, който да подаде сигнал", подчерта Калин Стоянов.

Съвсем истински са положителните проби за алкохол и наркотици на 55-годишен мъж, който причини две катастрофи в столичния квартал "Младост" през изминалата нощ.

"Алкохолът е 1.99 промила , а наркотичното вещество е дало положителни за употреба на кокаин", обясни старши инспектор Динко Трифонов - "Пътна полиция" , СДВР.

Около 4.00 ч. добре почерпеният и надрусан мъж седнал зад волана, ударил няколко коли на кръстовището на улица "Самара" и "Александър Малинов".

"След което, продължава движението си по булевард "Малинов" и на кръстовището със "Сахаров" вече реализира второто произшествие", каза старши инспектор Динко Трифонов - "Пътна полиция" , СДВР.

Автомобилът управляван от пияния и дрогиран мъж, отнася задната част на кола, която чака зелен сигнал на кръстовището на булевардите "Малинов" и "Сахаров". 47-годишният шофьор е в болница "Света Анна " с опасност за живота.

Заради безобразията на пътя, семействата на загинали при катастрофи, учредиха фондация "Ангелите на пътя". Родителите на Ани, Явор и Филип, които загинаха при пътни инциденти в София поискаха от институциите крути мерки.

"Да спрем убийствата по пътищата на всички хора. Пак призовавам за това институциите, добрите хора - всичките. Когато сме заедно, сме сила. Няма да си върнем децата, но това е единственият начин", заяви Павлин Стоянов, баща на Явор.

"Нямаме право да губим повече деца. Неслучайно преди време казах България няма деца за убиване", категорична е Десислава Малчева, майка на Ани.

Пътните полицаи вече са спрели от движение около 2 хиляди коли на шофьори, хванати да карат пияни или дрогирани.

"Там, където имаме причинена смърт на пътя с наличие на алкохол или наркотици, или убийство на пешеходна пътека, или с превишена скорост, според мен това трябва да бъде умишлено престъпление", подчерта Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

От прокуратурата ще предложат законодателни промени, които да ускорят разследванията при пътни инциденти Сред тях са да се облекчи процедурата за вземане на кръв от водачи след катастрофа.

"Към настоящия момент уредбата е такава, че трябва да има предварително разрешение на съдия. Лицето трябва да е придобило качеството на свидетел или на обвиняем. И минава един дълъг период, в който шофьорът може да разгради и алкохолът, и наркотичното вещество, и по този начин да се загубят важни доказателства", каза Христо Кръстев- зам. градски прокурор на София.

От прокуратурата предлагат хабилитирани преподаватели от университетите да имат право да изработват автотехнически експертизи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда Кърджали подписа с играч от френската Лига 1
Арда Кърджали подписа с играч от френската Лига 1
Две български победи в първия ден на Купа „Странджа“
Две български победи в първия ден на Купа „Странджа“