НОВИНИ

Нехамер след срещата с Донев: Австрия няма да изостави България и Румъния по пътя към Шенген

нехамер срещата донев австрия изостави българия румъния пътя шенген
bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 23.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Присъединяването към Шенгенското пространство остава основен приоритет за България. Това заяви премиерът Гълъб Донев в съвместно изявление с австрийския канцлер Карл Нехамер, след като по-рано днес двамата проведоха разговор в Министерския съвет.

"Надявам се, че днешното Ви посещение ще допринесе за това положително развитие по отношение на приоритета на България. Това ще бъде един важен тласък за отношенията между България, Австрия и, разбира се, за целия ЕС", обърна се Гълъб Донев към канцлера.

След срещата стана ясно още, че България и Австрия са съгласували общ план за действие срещу нелегалната миграция.

"Той ще допринесе за предотвратяване на нелегалната миграция в ЕС ще укрепи сътрудничеството между нашите две страни", каза служебният премиер Гълъб Донев.

Позицията на Австрия за Шенген остава без промяна, Виена ще подкрепи еврофинансиране за охраната на границата ни

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Наш общ интерес е да решаваме проблемите с увеличения миграционен натиск към ЕС и да работим за укрепване на доверието и сигурността в Шенгенското пространство, каза още премиерът.

"България разглежда Република Австрия като традиционен икономически партньор, приема австрийския народ като приятелски и близък и се надяваме да разширяваме и укрепваме нашето сътрудничество не само в сферата на сигурността и Шенгенското пространство, а и в икономическата област, науката, културата, туризма и всички области от взаимен интерес за двете държави".

Австрия няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя към Шенген, заяви от своя страна Карл Нехамер и подчерта, че България и Австрия са свързани от дълбоко приятелство.

"С Нидерландия сме на мнение, че има проблеми в Шенген и искаме да обърнем внимание на един системен проблем - когато става въпрос за разширяване с още една външна граница, трябва тази граница да бъдат надеждно защитена", посочи австрийският канцлер.

Заяви още, че страната му, която е вътрешна за Шенген, има огромен проблем с нелегалната миграция

"Имаме подадени над 100 000 молби за убежище. Над 75 000 от тези мигранти подават молби за убежище за първи път в Австрия, което значи, че преди това са преминали през други държави".

Нехамер подчерта, че от това произтичат проблеми като организирана престъпност, трафик на наркотици и хора.

"Австрия винаги е казвала, че никога няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя към присъединяването, защото защитата на външната граница трябва да бъде на преден план в дневния ред на ЕС. Ние сме напълно наясно каква е натовареността на българските гранични служби. За България това е изключително тежко, коства изключително много усилия, затова трябва да бъдат отпуснати повече средства от ЕК за защита на външната граница", каза австрийският канцлер.

Вижте целите изявления на Гълъб Донев и Карл Нехамер тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември София с първа тренировка в Анталия
Септември София с първа тренировка в Анталия
Управителят на болницата в Карлово подкара линейка, за да помогне на блъсната жена
Управителят на болницата в Карлово подкара линейка, за да помогне на блъсната жена