НОВИНИ

Неочаквано и трагично – почина правнучката на последния владетел на Австро-Унгария

неочаквано трагично ndash почина правнучката последния владетел австро унгария
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:10, 15.05.2020
5613
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Наследничката на австрийския монарх Карл I - последният владетел на Австро-Унгария - принцеса Мария Галицин, почина внезапно на 32-годишна възраст от сърдечна аневризма, оставяйки след себе си двугодишен син, съобщи БГНЕС.

Принцесата живееше в Хюстън с партньора си Риши Сингх. Тя е починала само шест дни преди 32-ия си рожден ден.

Новината беше публикувана най-напред сред некролозите на местния вестник, в който се посочва, че оставя син Максим. Погребана е в местно гробище в Хюстън.

Принцесата е родена през 1988 година. Родителите й са руският аристократ княз Пьотр Галицин, и Мари Анна-Галицина, дъщерята на австрийският архиепископ Рудолф, най-малкият син на император Карл I и съпругата му Зита. Това са последните монархически владетели на Австрия, завършили в изгнание след Първата световна война.

След като се е родила в Люксембург, Мария продължава да живее в Русия, завършва интериорен дизайн в Белгия и преследва кариера в Брюксел, Чикаго и Хюстън. Съпругът й Риши Сингх е един от най-известните готвачи в елитен хотел в Хюстън.

Тя е едно от шестте деца с три сестри - принцеса Ксения, Татяна и Александра - и двама братя, принцовете Димитри и Йон Теймураз.

Император Карл I е баджанак на цар Фердинанд I /1887-1918 г./. Той е женен за принцеса Зита Бурбон-Пармска, която е сестра на българската княгиня Мария-Луиза.

Между цар Фердинанд I и император Карл I има тесни приятелски и съюзнически отношения, които се скрепяват допълнително по време на Първата световна война /1914-1918 г./. Карл посещава многократно България и Южния фронт, където нашите войски се бият със съглашенските сили.

Тесните взаимоотношения между българския и австрийския владетелски дом продължават и при Симеон Сакскобургготски и сина на Карл – Ото фон Хабсбург, който е първи братовчед на Цар Борис III, но почина преди няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законът за 9% ДДС внесен в НС, гласуват го в сряда
Законът за 9% ДДС внесен в НС, гласуват го в сряда
Борба за живот: Спасиха четири бебчета под килограм в Шумен
Борба за живот: Спасиха четири бебчета под килограм в Шумен