НОВИНИ

Нетаняху: Онзи, който убива заложници, не иска прекратяване на огъня

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската армия е открила телата на шестима заложници в Газа, сред тях човек с израелско и американско гражданство.

Премиерът на Бенямин Нетаняху заяви, че онзи, който убива заложници, не иска сделка за прекратяване на огъня, но въпреки това обеща, че сделка за освобождаване на останалите заложници ще има. Според израелски медии, в град Хеброн, на окупирания Западен бряг, са убити трима израелци.

Открити са тленните останки на ОрИ Данино, Алекс Любнов, Алмог Саруси, Кармел Гад, Еден Йерушалми и Хърш Голдбърг-Полин, който е с американско и израелско гражданство. По думите на Хагари, телата вече са на територията на Израел, намерени са на около километър от мястото, където преди няколко дни беше спасен друг заложник - Фархан Кади.

Специално изявление направи и президентът на САЩ Джо Байдън след потвърждението на смъртта на 23-годишния Хърш Голдбърг-Полин.

"Това е колкото трагично, толкова и осъдително. Не се заблуждавайте, лидерите на "Хамас" ще платят за тези престъпления. И ние ще продължим да работим денонощно, за да има сделка за освобождаването на останалите заложници."

Представители на семействата на заложниците настояват премиерът Бенямин Нетаняху да направи обръщение към нацията и да поеме отговорността за това, че е изоставил държаните в плен от Хамас. Близките призоваха и за масови протести в неделния ден. Късно снощи, в Тел Авив се проведе поредният мащабен антиправителствен протест.

Според израелски медии, при престрелка в Хеброн, на окупирания Западен бряг за убити най-малко трима израелци. Нападателите се издирват. От няколко дни израелските сили атакуват цели на палестинските движения "Хамас" и "Ислямски джихад" на Западния бряг.

Междувременно в Газа започна първта от трите тридневни хуманитарни паузи, по време на които екипи на СЗО ще ваксинират срещу полиомиелит. Преди няколко дни заболяването беше регистрирано в анклава за първи път от 25 години. Очаква се да бъдат ваксинирани около 640 хиляди деца под 10-годишна възраст.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенфика остана без треньор
Бенфика остана без треньор
Лукаку с дебютен гол за Наполи при късен обрат над Парма
Лукаку с дебютен гол за Наполи при късен обрат над Парма