НОВИНИ

Неутрален терен. Отново

Играчите на Северна Ирландия гостуваха на Беларус в Залаегерсег преди 3 дни, а невероятно или не ответният мач между двата отбора може и да не се проведе на "Уинздор Парк" в Белфаст, а ... в Залаегерсег отново.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
20:35, 14.10.2024
Чете се за: 04:12 мин.
Национални отбори
Снимка: www.ztefc.hu
Слушай новината

Градчето в западна Унгария Залаегерсег стана популярно у нас преди месец, когато "гостувахме" на Беларус в първия си мач от това издание на Лигата на Нациите. Причината е ясна на всички - политическите нюанси не позволяват на Беларус да играе домакинските си срещи в Минск (или в друг град в тази страна) и останалите три отбора в тази група трябва да пътуват до Унгария, за да може все пак да има мачове. Друг е въпросът какъв е смисълът тогава да се допуска изобщо Беларус до участие, ако не може да играе у дома, където по принцип не се водят военни действия в момента, но да не задълбаваме много в темата. По-интересен казус се задава обаче на хоризонта.

Играчите на Северна Ирландия също гостуваха в Залаегерсег преди 3 дни и също приключиха при нулево равенство като нас. Невероятно или не ответният мач между двата отбора може и да не се проведе на "Уинздор Парк" в Белфаст, а ... в Залаегерсег отново.

Ще кажете - ама как така?! Ей така. Съвсем реалистичен сценарий е властите в Обединеното Кралство да не издадат визи на играчите на Беларус. Страната е в списъка със санцкионираните заради решението си да помогне на Русия пряко или косвено във войната срещу Украйна. От Home Office вече заявиха днес, че не могат да гарантират, че всички играчи на Беларус ще получат правото да влязат в страната през ноември, когато би трябвало да се играе мачът между Северна Ирландия и източноевропейците. Ако Белфаст се окаже невъзможна дестинация, то ще трябва да се търси отново компромисно решение за локация, която да подслони срещата. И "ЗТЕ Арена" в Залаегерсег е една от опциите, пише BBC. От футболната асоциация в Северна Ирландия веднага реагираха и казаха, че са в тесен контакт с хората от УЕФА, за да може назряващият проблем да бъде решен скоропостижно.

Иначе на "Уиндзор Парк" днес имаше афиши и реклами за продажби на билети за двубоя през ноември, това го видях с очите си. Но друг е въпросът дали феновете в столицата на Северна Ирландия ще могат да гледат мач на живо или ще трябва да разчитат на добрите, стари пъбове, за да проследят изявите на футболистите на Майкъл О'Нийл. Самият мениджър сподели, че се надява да се намери нормално решение, защото това логично ще наруши и подготовката за срещата, която вече ще трябва да включва и едно пътуване зад граница, независимо дали говорим за западна Унгария или друга страна. Това няма как да се харесва на представителите на Обединеното Кралство, защото през ноември им предстои и още едно гостуване - това на Люксембург. О'Нийл беше доста озадачен от обстановката на мача в събота, която върна тъжните спомени от 2020, когато пандемията отстрани привържениците на футбола от стадионите и превърна повечето мачове в неприятна за гледане картинка.

"Никога не искаш да участваш в подобни мачове. Никога", натърти треньорът.

Само си представете - два мача в една група, които се играят на разменено гостуване, но всъщност се провеждат на един и същи стадион, който се намира в трета държава, нямаща общо нито с въпросната футболна група, нито с политическите причини за наказанието.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ще се върна да те довърша" - за ужаса на домашното насилие от първо лице
"Ще се върна да те довърша" - за ужаса на домашното насилие от първо лице
Напрежение около Тайван: Китайски учения като "наказание" за реч на президента Лай
Напрежение около Тайван: Китайски учения като "наказание" за реч на президента Лай