НОВИНИ

Невероятната история на унгарската спортистка Агнеш Келети

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1.

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 16.01.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Носителка на 5 златни и общо 10 медала от най-големия спортен форум, на прага на 103-та си годишнина Агнеш Келети е най-възрастният олимпийски състезател. Родена през 1921-ва в Будапеща, тя се запознава с гимнастиката на 4 години. На 16 става шампионка на Унгария и е включена в проектоолимпийския отбор за Игрите през 1940 г., които така и не се провеждат.

Следват тежките години на Втората световна война.

Заради еврейския си произход тя и семейството ѝ са подложени на дълги и мъчителни изпитания. Келети е изключена от гимнастическия клуб, в който тренира и се крие в провинцията, за да оцелее. Разбрала слуха, че омъжените жени не ги изпращат в трудови лагери и в началото на 1944 г. Агнеш сключва брак с унгарския гимнастик Ищван Шаркани. Майка ѝ и сестра ѝ оцеляват под грижите на шведския дипломат Раул Валенберг, който в наетите от него в Будапеща „шведски къщи“ спасява живота на няколко хиляди евреи. Баща ѝ обаче няма този късмет. Той и част от роднините на Агнеш загиват в концентрационния лагер в Освиенцим.

След войната тя продължава с гимнастиката, но не стига до Игрите в Лондон 1948 г., заради контузия.

Олимпийският дебют на унгарката е на 31 в Хелзинки, където печели злато на земя и два бронзови медала. През 1956 г. в Мелбърн, месец преди да навърши 36, тя е най-големият конкурент на съветската звезда Лариса Латинина.

Есента на същата година е белязана от революцията в Унгария и съветските танкове в Будапеща. Политическото напрежение рефлектира и върху спортното състезание. Келети остава зад Латинина в многобой и в отборното, но печели три златни медала на уредите и побеждава в отборното състезание с уреди, предшественик на днешните ансамблови съчетания по художествена гимнастика.

След Игрите Агнеш, както и още 45 спортисти от 108-членната делегация на Унгария емигрират. Тя остава в Австралия, година по-късно заминава за Израел, където прекарва почти целия си живот, като треньор по гимнастика.

„Аз имах мечта - да обиколя света. И тъй като нямахме пари, гимнастиката ми помогна да го направя. Обичах сама да избирам музиката за съчетанията си. Аз съм виолончелистка. Обичах музика, която ми носеше повече динамика и ритъм. Австралия е чудесна страна с прекрасен народ. Реших да остана там след Олимпийските игри, защото харесах мястото, както и хората, а и знаех английски“, разказва забележителната унгарка.

На 94 години Агнеш Келети и семейството й се завръщат в Будапеща. Въпреки че е прехвърлила вековна възраст, тя все още е жизнена и енергична и прави почти всеки ден разходки из унгарската столица.

/Откъс от епизод 11 на предаването "Истории от Олимпийските игри", което се излъчва всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1/

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигурени са пари за спешното отделение в болницата в Перник
Осигурени са пари за спешното отделение в болницата в Перник
Рома се раздели с Жозе Моуриньо
Рома се раздели с Жозе Моуриньо