НОВИНИ

Нидерландска окупация в Дортмунд

Поглед върху случващото се в навечерието на втория полуфинал от Евро 2024 от пратеника на БНТ в Нидерландия Фани Богданова.

нидерландска окупация дортмунд
Снимка: X / @AwaydaysNL
bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 10.07.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Става все по-натоварено по всички пътища свързващи Нидерландия с Германия. Все повече привърженици на "лалетата" са на път за Дортмунд. Освен тях, за там пътуват и много англичани. Придвижването на футболните фенове на двата отбора, които ще играят в тазвечерния полуфинал, е причината задръстванията поради граничния контрол да стават все по-дълги и по-дълги.

И всичко това при положение, че фен зоните в Дортмунд вече се пръскат по шевовете.

Фен зоната на "Фриденсплац" в центъра на Дортмунд е пълна. От 13:15 ч. не се допускат повече фенове. Организаторите на ЕВРО 2024 призовават хората да се отправят към някое от другите места в града предвидени за привържениците на английския и нидерландския национален отбор. Фен зоната на "Фриденсплац" отвори врати малко преди 13 часа и за нула време се напълни с фенове на "лалетата". На "Фриденсплац" официално има място за 6500 футболни запалянковци. Там посетителите ще могат да гледат полуфинала между националните отбори на Нидерландия и Англия на големи екрани. Много привърженици вече се бяха наредили на опашка един час предварително, за да бъдат сигурни, че ще се сдобият с място във фен зоната на големи екрани. "Фриденсплац" погледнат отгоре в момента прилича на едно огромно оранжево море от портокал отгоре. Нидерландси фолк и парти музика ще озвучават Дортмунд от 15 часа нататък. Ще се чуе със сигурност и хитът "Наляво, надясно" на група Снолебоекес от 2017 година. Това е песента, която приканва слушащите я да се лашкат ту наляво, ту надясно.

От 13 часа отвори врати и фен зоната във Вестфаленпарк до стадиона на Борусия Дортмунд. Голяма част от феновете, които нямат билети за мача, също могат да гледат полуфинала на екрани разположени из Вестфаленпарк. В парка има място за 25 000 фенове.

За Нидерландия тази вечер е много специална, защото страната ще играе полуфинал на европейско първенство за първи път от двадесет години насам. Ако отборът на Нидерландия стигне до финала, съперник в неделя вечер ще бъде Испания. Нидерландците ще летят обратно към базата си във Волфсбург веднага след мача независимо от резултата. При победа им предстои тренировка утре в 16 часа, а при загуба ще има ваканционна програма.

Феновете на "оранжевите", които ще наблюдават мача у дома си в Нидерландия ще имат само един проблем и той е да чуят съседите си да аплодират или викат "гол" десет секунди преди да видят попадението на своя телевизионен екран. Причината за това са, разбира се, че при някои телевизионни доставчици сигналът стига по-бързо от при други. Единственото, което може да се направи в подобен случай, е да отидете да гледате мача при съседите.

Автор: Фани Богданова - кореспондент на БНТ в Нидерландия

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: Вървят оздравителни процеси вътре в БСП
Атанас Зафиров: Вървят оздравителни процеси вътре в БСП
Илияна Йотова: След размяната на писмата - да се премине към истински преговори
Илияна Йотова: След размяната на писмата - да се премине към истински преговори