Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Никола Минчев: Министерският съвет не готви вдигане на ветото над Северна Македония за ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 22.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
никола минчев момента българия готви вдигане ветото северна македония
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз". Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев пред БНР.

"Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения, категоричен е той.

През юни се очаква да бъде внесена актуализация на държавния бюджет, допълни Минчев.

"От 1 юли, например, от когато е планирано и увеличението на пенсиите, тогава вече да е влязло в сила изменението. Ако не, да е съвсем малка разликата. Законът за ДДС най-малкото трябва да претърпи промени и въобще данъчните закони ще имат промени".

Ива Митева: Никола Минчев знае за решетките за вратите на парламента от януари

"Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност", каза още председателят на Народното събрание.

"Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея. Казусът как се стигна до тази решетка започна още от протеста, организиран от "Възраждане“ през януари месец по повод "зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки. В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда. Една от мерките беше и да има на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско и от гледна точка сигурност това е проблем, но Слава Богу не се е случвало. Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения", обясни Минчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи приключи кампанията с разгром над Специя
Наполи приключи кампанията с разгром над Специя
Севда Асенова: Този медал е всичко за мен
Севда Асенова: Този медал е всичко за мен