НОВИНИ

Николай Денков се срещна с посланиците от ЕС, Великобритания, Украйна и САЩ

николай денков срещна посланиците великобритания украйна сащ
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 08.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Николай Денков се срещна с посланиците от Европейския съюз, Великобритания, Украйна и САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Пътят към европейското бъдеще на България минава през борбата с корупцията, а корупцията в България е свързана с Русия“, заяви Николай Денков, цитиран в съобщението.

Премиерът в оставка Денков благодари за отличното сътрудничество през последните 10 месеца. Той подчерта, че благодарение на съвместните дипломатически усилия страната ни бе приета в шенгенското пространство и бележи напредък по пътя към еврозоната.

Министър-председателят в оставка напомни за свършеното по време на мандата като акцентира на промените в Конституцията в областта на правосъдната система и по-специално на възможността главният прокурор да бъде разследван, а не да бъде недосегаем, както бе досега. Николай Денков запозна посланиците с подадения от него сигнал до прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев. По-рано днес премиерът депозира факти и обстоятелства, които са му станали известни при изпълнение на служебните му задължения, които са породили основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Премиерът в оставка изтъкна още, че страната ни се нормализира, но все още има нужда от много реформи. „Ние сме европейци и като политици ще продължим да работим за европейското бъдеще на България“, каза още министър-председателят.

От своя страна посланиците също благодариха на премиера в оставка Денков и на екипа му за доброто сътрудничество.

Утре ще се състои церемония по приемственост в изпълнителната власт в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Церемонията ще бъде в Гранитната зала. Предвидено е тя да започне, след като членовете на служебния кабинет положат клетва в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лугано на Симона Николова загуби финала за Купата на Швейцария
Лугано на Симона Николова загуби финала за Купата на Швейцария
Бохум се раздели със старши треньора си Томас Леч шест мача преди края на сезона
Бохум се раздели със старши треньора си Томас Леч шест мача преди края на сезона