НОВИНИ

Николай Милков за оставането ни извън Шенген: България изгуби своето единство

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:13, 15.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
николай милков оставането извън шенген българия изгуби своето единство
Слушай новината

Черна седмица за Европа - така служебният външен министър Николай Милков определи дните, в които с вето на Нидерландия и Австрия на България и Румъния бе отказано членство в Шенген.

Европа загуби своето единство, а общият ѝ подход бе разрушен от две държави, които със своето право на вето нарушиха европейската интеграция, каза още министърът.

Той сравни правото на вето с атомното оръжие. То по думите му е предназначено да не се използва, а да го има само като опция. За съжаление, беше използвано в ущърб на България и Румъния, посочи Милков.

Той обаче подчерта, че 25 държави членки, ЕП и ЕК са подкрепили България и реално две държави са се изправили срещу цяла Европа.

Служебният външен министър коментира и второто плащане към България по Плана за възстановявани и устойчивост. Той обясни, че първото плащане е било в размер на 1 млрд. 369 млн., които се чакат всеки момент. Работи се по второто плащане от 724 млн.

Условията за деблокиране на тези средства са свързани с приемането на 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. "Те се явяват и като условия за шенгенското ни бъдеще", посочи министърът.

Служебното правителство е внесло законите за разглеждане в НС.

В залата за пресконференции влязоха и протестиращи за по-добро заплащане служители на външното ни министерство.

По повод стачкуващите служители министър Милков каза, че министерството няма ресурс да удовлетвори исканията им, но се водят непрекъснати разговори с Министерство на финансите по темата. Надява се утре да има решение по част от направените предложения. "Ръководството на министерството се отнася с изключително разбиране към исканията", каза още Милков.

От името на протестиращите в министерството Мартин Колев каза пред БНТ, че служителите във ведомството гледат с големи надежди към утрешния ден. Надяват, се да има резултат по техните искания за по-справедливо заплащане, макар и частично.

“Искрено се надяваме да има някакъв последващ ангажимент към това нашето ръководство да продължи да се бори за повече пари за министерството и за външна политика. В рамките на следващите няколко месеца на идната година ние сме готови да приемем такова развитие на нещата. Така че с голямо очакване гледаме към утрешния ден”, каза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветомир Панов и Велислав Василев удължиха договорите си с Черно море
Цветомир Панов и Велислав Василев удължиха договорите си с Черно море
Раздадоха наградите "Спортен Икар" за 2022 година
Раздадоха наградите "Спортен Икар" за 2022 година