НОВИНИ

Николай Желязков: Искам Левски да бъде фактор в първенството и да се бори за титлата

треньорът волейболните национали нефтохимик николай желязков време подмладяване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:43, 04.05.2022
Чете се за: 10:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият старши треньор на мъжкия волейболен отбор на Левски Николай Желязков даде първото си интервю за официалния сайт на клуба, в което говори по различни теми, свързани с бъдещето на "сините".

- Николай Желязков, добре дошли в Левски София. Как се стигна до предложението към вас да поемете мъжкия тим на клуба ни и с какво ви спечели то?

- Първо разговарях по темата с Владо Николов. Бях обявил, че напускам Нефтохимик след края на сезона. Получих обаждане от Владо Николов с питане дали се интересувам от вариант да поема Левски. Разбрахме се да си помисля по темата сериозно и внимателно и след това да се видими. Срещнахме с него и с г-н Давид Давидов. Стигнахме до решение, че искаме да работим заедно в следващите 3 г. Относно с какво ме е спечелило предложението - аз винаги съм обичал да работя с млади състезатели. В годините съм бил треньор на различни гарнитури при подрастващите и този процес ми е доста добре познат. Отборът на Левски разполага с много качествени млади състезатели. За мен ще бъде едно огромно удоволствие да видя как се развиват тези деца. Това е един голям стимул за мен да работя – да помогна на тези момчета да разгърнат качествата си. Може би това е едно от основните неща, които ме накараха да мисля, че „Левски” е една добра опция за мен. Друго такова е мнението ми, че Левски трябва да започне да има резултати, които да му носят класиране в челото на нашата лига. Искам да се съчетаят развитието на младите с постигането на резултати. Това е моята цел.

- Имате богат треньорски опит. Досега работил ли сте в клуб със стратегия да се произвеждат състезатели и още на крехка възраст да се вкарват в първия отбор, каквато е тази на Левски?

- Друго такова място реално в България няма. Водещите клубове у нас винаги са имали политика да се привличат състезатели срещу много пари и да се състави силен отбор. Това, което се прави в момента в Левски е много по-ценно, отколкото да се купят 6-има суперволейболисти и да се спечели шампионата. Както споменах, имам опит с работа с млади състезатели. Те, разбира се, имат нужда около тях да са и по-опитни играчи, на какъвто модел залага и ще продължи да залага Левски. За да се развият подрастващите, трябва да имат около тях за пример опитни волейболисти. Много хора смятат, че ако някои момчета са били най-добри при юноши и младежи, това ще стане автоматично и при мъжете. Това обаче не е така. Мъжкият волейбол е нещо съвсем различно. Понякога тези много добри в младежките гарнитури състезатели не успяват да достигнат това ниво и при мъжете. Искам да постигна именно това. Да помогна на младите да се впишат в мъжкия волейбол и да се реализират. Това ми дава голяма мотивация.

- А мнението ви за другия крайъгълен камък на тази стратегия – зала „Левски София“ и възстановителния център към нея?

- Това, с което разполага Левски като база, е най-доброто, виждано от мен. Не говоря само за България, а въобще. Условията са феноменални, перфектни. Изключителна база, изключителни възможности за възстановяване, за кондиционна подготовка. Всичко е на едно място. Тези условия отговарят на водещ отбор в Европа и света. Смятам, че всички отбори би трябвало благородно да завиждат на това, което има Левски като база. Всичко това, както и самото име на Левски, задължава да се гонят високи резултати. Фокусът ми ще бъде върху спортно-техническата част, защото тя е най-важната. Състезателите трябва да дават най-доброто от себе си в мачовете, а резултатите са следствие на това.

- Договорът ви е за 3 г. Мислите ли, че в този период може да се изгради отбор само от „сини” юноши?

- Не смятам, че това трябва да бъде идея фикс на клуба. На практика няма такъв отбор. За да има резултати, понякога се налага да се вземат състезатели отвън. Има ли обаче в школата на клуба добри и надеждни волейболисти, тяхното развитие трябва да е приоритет. В по-дългосрочен период желанието ми е Левски да бъде важен фактор в първенството и да се опитаме да се преборим за шампионската титла. Аз за себе си поставям това за цел, тя трябва да бъде поставена и пред състезателите. Смятам, че това е идеята и на ръководството на клуба. Със сигурност в момента летвата, поставена от Хебър (Пазарджик) и много висока. Парите, които се влагат в отбора, са на много високо европейско ниво. Левски обаче разполага с най-добрите юноши при подрастващите. Ако успеем да ги развием добре, във времето може да сме реален конкурент на Хебър.

- Имате поглед върху състава на Левски София, макар и отвън, каква е преценката ви за него? Какво трябва да се прибави?

- Ще търсим посрещач и четворка. Със сигурност ще разчитам на Едно момче като Влади Гърков, което се представи много добре през втората част на изминалия сезон. В центъра имаме 2 талантливи момчета като Лазар Бучков и Ники Захариев заедно с опитния Слави Гоцев, тъй че в тази зона мисля, че ще стоим много добре. Венислав Антов също направи страхотни игри и показа, че на него може да се разчита като основен диагонал след раздялата с Боян Йорданов. Със сигурност обаче не трябва да се отпуска, защото отдолу идва един изключителен талант като Кристиан Титрийски. Ще помагам на всички да се развият и който се представя по-добре, ще получава път.

- Пристигате в Левски София в ролята си и на национален селекционер. Съвместяването ще означава, че ще сте ангажиран целогодишно. Едва ли ви притеснява, на какво мислите по въпроса?

- Това ми е добре познато. Често ме питат как издържам, не се ли изхабявам, имам ли енергия. Честно казано, аз изпитвам удоволствие от работата си. Не я приемам като задължение. Засега имам необходимата енергия и не чувствам умора от това, което правя. Докато е така, ще съчетавам двете неща. Започна ли да усещам нуждата от почивка, ще трябва да се лиша от едното. На този етап смятам, че съм в силата си – и като години, и като опит в професията.

- Мислите ли, че трябва да остане форматът от последното първенство?

- Не. В българското първенство не трябва да играят повече от 12 отбора. Вариантът с 16 беше изключително голям. Имаше много участници, които според мен не бяха на нивото на Суперлигата.

- Посочихте по-дългосрочната цел на „Левски” с титлата. Конкуренцията в шампионата през следващата кампания в горната половина се очертава да е още по-засилена. Какво ще гони Левски?

- В момента не може да се говори в някаква конкретика, тъй като не е ясно каква селекция ще направят отборите. На теория Хебър и Дея спорт ще са с най-класните състезатели в съставите си. Нашата цел ще бъде място в призовата тройка. Със сигурност няма да бъде лесно нейното постигане. На мнение съм обаче, че целите трябва да бъдат високи. Трябва да се опитаме да печелим всяка среща, независимо с кой играем. Винаги съм казвал на състезателите си, че няма предрешени срещи. В исторически аспект може да си загубил да речем 10 пъти поред от един съперник. Значение има само това, което се случва днес. Много е важно да направим един добър колектив в съблекалнята между щаб и отбор и да се тръгне в една посока с един шампионски манталитет. Понякога може да загубиш, но трябва да го направиш с чест. Но няма да се уморя да повтарям, че най-важното е да печелиш. На всяка цена това трябва да се вкара в главите на състезателите от първия ден, за да може да постигнем максимално добри резултати. Смятам, че на този етап за такъв ще се смята трето място в първенството през следващия сезон. Ако обаче привлечем класни състезатели на някои позиции, амбициите ни може да бъдат и различни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Спорт

Националките по футбол без шанс за класиране на Евро 2025
Националките по футбол без шанс за класиране на Евро 2025
23:00, 16.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Динамо Минск чака Лудогорец в следващия кръг на Шампионска лига
Динамо Минск чака Лудогорец в следващия кръг на Шампионска лига
22:40, 16.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
28 състезатели ще представляват България на световното първенство по кану - каяк в Пловдив
28 състезатели ще представляват България на световното първенство по кану - каяк в Пловдив
22:01, 16.07.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Героите от САЩ 94 се събраха и учредиха благотворителна фондация
Героите от САЩ 94 се събраха и учредиха благотворителна фондация
21:12, 16.07.2024
Чете се за: 05:42 мин.
Спортни новини 16.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 16.07.2024 г., 20:50 ч.
20:50, 16.07.2024
Георги Дерменджиев: Не може да има никакво подценяване на този мач
Георги Дерменджиев: Не може да има никакво подценяване на този мач
20:40, 16.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Безпроблемна победа за 20-годишните национали на еврошампионата в Питещ
Безпроблемна победа за 20-годишните национали на еврошампионата в Питещ
20:27, 16.07.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Рафаел Надал преодоля сина на Бьорн Борг в Бостад
Рафаел Надал преодоля сина на Бьорн Борг в Бостад
19:57, 16.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
България приема Балканиадата по волейбол за девойки до 16 години
България приема Балканиадата по волейбол за девойки до 16 години
19:39, 16.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Левски изрази готовност да помогне за лечението на пострадал свой привърженик
Левски изрази готовност да помогне за лечението на пострадал свой привърженик
19:20, 16.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Повериха Лудогорец - ЦСКА на Никола Попов
Повериха Лудогорец - ЦСКА на Никола Попов
18:58, 16.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Очаквайте: Габриела Георгиева в поредицата "Спортните таланти на България"
Очаквайте: Габриела Георгиева в поредицата "Спортните таланти на България"
18:30, 16.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Започва финансова инспекция на „Експо 2020 Дубай“ по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова
Започва финансова инспекция на „Експо 2020 Дубай“ по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова
След пожара в с. Рояк: Установиха редица нарушения в домовете за стари хора в област Варна
След пожара в с. Рояк: Установиха редица нарушения в домовете за стари хора в област Варна