НОВИНИ

Нинова: Ако президентът не наложи вето върху оръжията за Украйна, ще търсим начин да сезираме КС

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 20.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще търси начин да сезира Конституционния съд за предоставянето на оръжие на Украйна, ако президентът Румен Радев не наложи вето върху ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете държави.

Това заяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в Кюстендил.

"Президентът многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме Конституционния съд.

В подписания договор пише, че оттук нататък Министерски съвет може самостоятелно, на закрито заседание, да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по Конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на Конституцията и е по-добре още сега да се спре", изтъкна тя.

По отношение на втория мандат на "Продължаваме Промяната" Нинова коментира, че поставят условия, които не им гарантират мнозинство. Тя допълни, че процедурата се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат и така е загубено политическо време. Тя изрази оптимистично мнение за съставяне на редовно правителство с третия мандат.

"Той е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и правителство. Всичко е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре, ако е на нас, ще свикаме Националния съвет на партията и ще решим", обясни лидерът на БСП.

По думите ѝ служебният кабинет не внесе нов бюджет за 2023 г., но ще трябва да намери средства за предложението на левицата за минимална работна заплата от 850 лв. Нинова даде пример с още няколко предложения на БСП за социални плащания, които вървят успешно - помощта от 300 лева от първи до четвърти клас и безплатните учебници до 12-и клас.

"Така че макар и тези месеци да бяха много неспокойни и бурни, ние сме доволни, че част от социалните ни политики получават подкрепа", посочи тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката на Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на Околовръстното
Гледат мярката на Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на Околовръстното
Световните шампиони от Аржентина се прибраха в родината си
Световните шампиони от Аржентина се прибраха в родината си