НОВИНИ

Нинова допусна разделение в БСП за председател на СОС

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:46, 08.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Корнелия Нинова
Снимка: БТА
Слушай новината

Имаме информация, че някои общински съветници на БСП може да подкрепят кандидата на ПП-ДБ. Ние сме против, настояваме групата на БСП да издигне свой кандидат по две причини: Григорова оспорва вота, правихме живи вериги за паметника. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

"Предстои важно гласуване в Столичния общински съвет и в голяма степен зависи от общинските съветници на БСП. Искам предварително да кажа нещо, за да няма след това манипулации, интерпретации и да не ме питате за сглобки мен и ръководството. Говоря от името на ръководството на БСП. Това зад мен са колегите от софийската организация. Нашата позиция е следната и остава непроменена, такава каквато я знаете. Първо - общинските съветници на БСП според нас не трябва да подкрепят кандидат, предложен от ПП-ДБ-СС. Трябва да си предложат нашия кандидат и да не гласуват на първо, на второ гласуване за друг кандидат. Причините да настояваме за това са следните: първо - градската организация и кандидатът ни за кмет Ваня Григорова оспорват изборите, твърдят, че те са фалшифицирани, че Терзиев е незаконно избран и че съдът трябва да ги отмени. В същото време, да подкрепиш тези хора, които твърдят че са незаконно избрани е висша форма на лицемерие. На второ място - стотици софиянци и хиляди хора в страната се обявиха против разрушаването на паметници, в частност паметника на съветската армия. Ние правихме живи вериги, обжалвахме, обявихте това за гавра с историята", каза Нинова.

Днес местният парламент ще направи 8-и опит за избор на председател.

Съгласно правилника, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници т.е. 31.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски: ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство
Пеевски: ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство
Борисов: ГЕРБ настоява да запази външно, министър може да е друг човек, не Габриел
Борисов: ГЕРБ настоява да запази външно, министър може да е друг човек, не Габриел