НОВИНИ

Ниска избирателна активност при българите в чужбина

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:26, 21.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Нашите сънародници могат да гласуват в 68 държави по света. Разкрити са 749 секции. Интересът към балотажа е по-нисък в сравнение с изборите от преди седмица.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В седем часа местно време започна изборният ден във Великобритания, където секциите са най-много зад граница - 132, 46 от тях в Лондон.

"В българското школо "Васил Левски" в Баркинг има 4 избирателни секции. Гласуването е нормално. Хората са малко по-малко от миналия път, но все пак имаме избиратели и всичко, е наред", каза Милена Везенкова.

ГЕРМАНИЯ

В Германия на балотажа гласуват в усложнена ковид ситуация. Там са разкрити 82 секции. Нямаме проблеми с машините и бюлетините, но избирателната активност е много ниска, казват от една от секциите в Берлин.

"Изборният ден в Берлин започна точно в 7.00 часа. До момента избирателната активност в четирите секции, които се намират в посолството е изключително ниска. Също така колегите, които са в Западен Берлин съобщават, че и в техните 3 секции избирателната активност е ниска", каза Катя Костова, председател на СИК Берлин.

Повече хора се стекоха в секциите в следобедните часове и избирателната активност на българите в Германия се изравни с тази от преди седмица.

ГЪРЦИЯ

В Гърция българите гласуват в 26 секции. В Солун секцията е една и за разлика от миналата седмица, сега няма опашки. Гласуването върви много бързо, защото вотът е само един. До късния следобед около 300 души са пуснали гласа си в Солун. В града обикновено това свое право упражняват и живеещите и работещите на Халкидики. В Кавала са гласували около 120 души. Избирателната активност съвпада с тази от първия тур на изборите.

БЕЛГИЯ

Сънародниците ни, които живеят и работят в Белгия, гласуват в 15 секции в цялата страна.

"Гласуването мина много бързо, безболезнено. Всичко беше наред. Дано вече да е последно, защото ще трябва да ни плащат бензина, че идваме от много далече", казва избирателка.

"Вече мисля, че има повече яснота какво искаме българският народ. Така че се надявам наистина да бъдат последните избори", каза избирател.

ЛЮКСЕМБУРГ

Две секции са разкрити и в Люксембург. До ранния следобед избирателната активност и в двете държави е била ниска.

КАНАДА

В Торонто българите гласуваха в сградата на генералното консулство. Организирани са 2 секции. Гласуването става с хартиени бюлетини, защото броят на гласувалите на предишните избори не надхвърля 300 души. Гласуването протича нормално. Изборната активност е ниска.

В Канада българите гласуват още в Отава, Монреал, Калгари, Квебек и Ванкувър.

Информация и кадри ни изпрати Владо Диков

САЩ

Машините и бюлетините в САЩ пристигнаха навреме. Само в една секция гласуват с разпечатани бюлетини. Това е в Сейнт Луис, Мисури. Причината да не стигнат бюлетините е, че компанията, която ги доставя, не работи в събота и неделя. Бюлетините обаче са изпратени в pdf формат от ЦИК и са разпечатани, като се слага печат преди гласуването, а след гласуването бюлетината се сгъва и се слагат още два печата.

В Чикаго активността е ниска.

В Нова Англия българите се хванаха на хоро пред избирателната секция.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влъхова с втора поредна победа над Шифрин в Леви
Влъхова с втора поредна победа над Шифрин в Леви
МВР: Гласуването протича нормално и без инциденти
МВР: Гласуването протича нормално и без инциденти