НОВИНИ

Само в една секция в САЩ гласуват с разпечатани бюлетини

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 21.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Избори 2023
Слушай новината

В Чикаго в център "Малката България" има две секции, но гласуването върви бавно. Активността в САЩ обикновено се активира към 20.00 часа българско време. Това съобщава журналистът Симеон Гаспаров от Чикаго.

В секцията в център "Магура", където миналата неделя гласуваха най-много българи, активността също не е много голяма. Има обаче опашки, защото гласуването върви бавно.

На миналите избори в САЩ гласуваха 11 000 българи, а в Чикаго - 3000.

Причината за слабата активност, вероятно е, че след няколко дни в САЩ започват празниците за Деня на благодарността и много българи пътуват.

Гаспаров успокои, че в САЩ са пристигнали и машините, и бюлетините.

Само на едно място - в Сейнт Луис, Мисури, се разпечатват бюлетини. Причината, за да не стигнат бюлетините, е, че компанията, която ги доставя, не работи събота и неделя.

Те обаче са изпратени в pdf формат от ЦИК и са разпечатани, като се слага печат преди гласуването, а след гласуването бюлетината се сгъва и се слагат още два печата.

На българите в САЩ много им харесва тази идея и са склонни да я въведат и на други места в бъдеще, вместо да се пренасят бюлетини от България и да се харчат средства, каза още Гаспаров.

Финал на изборния ден ще сложат българите в Калифорния, Аризона и Невада, както и сънародниците ни в Канада.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мишо Шамара и американската мечта - къде е днес култовият български рапър
Мишо Шамара и американската мечта - къде е днес култовият български рапър
За какво гласуваха политическите лидери?
За какво гласуваха политическите лидери?