НОВИНИ

За какво гласуваха политическите лидери?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:34, 21.11.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни как си представя бъдещия държавен глава.

"Според мен най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. Това е ролята му и когато говорим за обединител, той трябва да обединява хората, които също поставят България над всичко", каза Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж припомни защо партията му не е издигнала собствена кандидатура.

"Чакахме инициативните комитети да издигнат личности, зад които българите да застанат , да могат да ги обединят, да могат да водят външната политика и най вече добросъседство. Затова не издигнахме и партиен кандидат", обясни Борисов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който беше кандидат за президент на първи тур, гласува в родното си място село Борино, Смолянско. По-късно от партията разпространиха снимки от гласуването му.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че гласува за президент, който да не се притеснява да налага вето винаги, когато има съмнения за корупция и лобизъм в законите.

"Гласувах за президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес, който като главнокомандващ ще се старае да има мир, България да не влиза във военни конфликти", заяви Нинова.

Служебният премиер Стефан Янев призова българите да гласуват и днес.

"Всичко, което мислим, което чувстваме, нашите емоции трябва да бъдат съсредоточени върху това по какъв начин президентската двойка ще изпълни заложените в конституцията задължения, да олицетворяват единството на нацията", каза Янев.

Партийните лидери коментираха и бъдещето правителство. Според Кирил Петков преговорите вървят добре.

"Дори и да отнеме малко повече време в началото това ще даде възможност да нямаме конфликти след това. Да има по-ясно разбирателство, всяко едно министерство как би работило, кои са приоритети, в какви срокове трябва да се случи това. Този тип конструктивен диалог всъщност ще укрепи бъдещата коалиция", изтъкна Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази надежда, че този път правителство ще има.

"От разговорите, които имахме досега с другите партии, съм обнадеждена. Имаме принципно разбирателство. От вторник започват разговорите с 18 експертни групи, ние сме готови с тях", каза тя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела успех на бъдещите преговори.

"Просто и тая мътна вода трябва да отече, за съжаление ние българите научаваме всичко по трудния, лошия и страдащия път. Ако сравните БВП с процента на ваксинирани, най-бедните са най-малко ваксинирани", заяви Борисов.

Политиците бяха категорични, че е крайно време страната да има редовен кабинет.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само в една секция в САЩ гласуват с разпечатани бюлетини
Само в една секция в САЩ гласуват с разпечатани бюлетини
ЦСКА 1948 надви десетима от Лудогорец
ЦСКА 1948 надви десетима от Лудогорец