НОВИНИ

Станишев: Гласувах за президент, който олицетворява желанието на българите за промяна на модела

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:48, 21.11.2021
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Гласувах за президент, който олицетворява преобладаващото желание на българските граждани за промяна на модела, което се прояви още на протестите миналата година, което се изрази и на последните три парламентарни избора и е важно тази промяна да бъде затвърдена и гарантирана. Гласувах и за президент, който е почтен в личен план, мисля, че това е важно качество.

Това каза Сергей Станишев, председател на ПЕС, пред БНТ след като гласува в балотажа днес.

Ето какво още каза Станишев:

БНТ: Вашият анализ на това, което стана в БСП. Бившият вече лидер определи резултатите като катастрофални, може би с основание. Какво следва оттук нататък за БСП? Вие като лидер на ПЕС имате ли опасения, че партията може съвсем да изчезне на следващите избори?

Сергей Станишев: Аз мисля, че всеки социалист в България има тежки притеснения, защото за съжаление ние стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП. За 4 години от 950 000 гласа на 270 приблизително, това са почти 700 000 избиратели, които са дали оценка на политиката, водена от това ръководство и те гласуваха с краката си - или неучаствайки в гласуването, или гласувайки за други политически сили. И за първи път можем да говорим за загуба не само на периферия, но и на ядро на БСП, което означава, че тази линия на консервативна левица, линия на състезание с националистите и патриотарите на тема кой е по-традиционалист, кой е по-националист, това не е идентичността на БСП. Ако БСП иска да бъдем модерна европейска партия, която да привлича и леви, и центристки гласове и да бъдем силни, което винаги е било условието за сила на БСП - консолидация на лявото и разширяване към центъра, значи трябва да се промени политиката. И това, което обаче виждам за съжаление от вчерашния "пленум", защото това не е пленум, това е фарс. Това е срамно явление, когато имаш такава катастрофална загуба, да замиташ всичко под килима. Искам да знам кои са тези членове на националния съвет, които смятат, че всичко е окей и дават смел мандат на това ръководство, което по същество не пое отговорност за резултата, защото псевдооставката е един трик за печелене на време, за участие в преговорите, неясно с какво морално основание и за раздаване на постове на свои хора, които после трябва да го върнат като жест при повторни избори, защото никой от това ръководство не смятат да си ходят при тези резултати. Много съм притеснен също от това, което чувам, защото на сайта на БСП не видях това, какъв всъщност е мандатът за преговори, мандат няма. Има две неща, които са твърде общи - едното казва, че не трябва да има, че БСП е против либерална политика и против приватизация на ББР, което е един малък елемент от политиката и другото е националните интереси по отношение на Република Северна Македония. По същество това е картбланш. Това означава договаряйте се за всичко, каквото искате само и само да влезем в управлението и да си разпределим постове. Оцеляването на ръководството, може да бъде за сметка на оцеляването на БСП като кауза и като партия. Това е неприемливо.

БНТ: - Т.е. Вие не вярвате, че истинска промяна е възможна? Исках да Ви питам кого виждате като лидер, който би могъл наистина да промени партията.

Сергей Станишев: Вижте, до сега няма нито един знак, дори видяхме през тази седмица при обявяването на оставката, която не е ясно дали е факт изобщо, защото ако е факт, би трябвало този национален съвет веднага да избере заместващ председателя, да формира друг преговорен екип и тогава да се провежда конгрес и преки избори и всичко останало, виждаме точно обратното. Пак се търсят виновни, вътрешно партийната опозиция, в това число и президента, защото всички виждаме, че и между двата тура на президентските избори продължи една странна, но много агресивна война срещу президента и служебното правителство чрез подставени лица, чрез проксита. Така че няма никакъв знак, че са извлечени някакви поуки и ако си спомняте, след всички предишни загуби и на европейските избори, и на местните избори, аз призовавах да се направи смислен разговор и анализ. От това има нужда БСП - за политическата посока, за посланията, за целия начин на нашето функциониране, защото винаги съм казвал последните години БСП се опитва да копира ГЕРБ. Българите това не го искат. Не искат да сменят един ГЕРБ с псевдогерб вляво.

БНТ: Вашият коментар за изказването на президента Радев за Крим.

Сергей Станишев: Вижте, то е ясно, че анексията на Крим не се основава на международното право и това е еднозначно и категорична позиция на ЕС. Това, което президентът е имал предвид, вероятно е реалността, която в момента е такава и той самият го каза.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: 24,12% е общата избирателна активност към 16.00 ч.
ЦИК: 24,12% е общата избирателна активност към 16.00 ч.
Роналдо иска Луис Енрике в Юнайтед, но той отказва
Роналдо иска Луис Енрике в Юнайтед, но той отказва