НОВИНИ

Норвегия премахва COVID ограниченията на четири етапа

норвегия затваря границите всички
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:50, 07.04.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Норвегия ще премахне ограниченията си за коронавирус на четири етапа, всеки с интервал от поне три седмици, обяви премиерът Ерна Солберг.

Страната с 5,4 милиона души население е сравнително успешна относно COVID-19 с малко над 100 000 случая и само 683 смъртни.

"Възобновяването трябва да се основава на данни, а не на дати", каза Солберг.

Постепенно облекчаване на ограниченията ще бъде направено в светлината на епидемичната обстановка, капацитета на здравната система и напредъка в разпространението на ваксини, допълни премиерът.

Норвежките власти затегнаха ограниченията точно преди Великденските празници.

Те временно забраниха продажбата на алкохол в барове и ресторанти, затвориха фитнес залите и обществените басейни, призоваха хората да ограничат драстично социалното взаимодействие и въведоха по-строги карантинни изисквания за повечето пътници, влизащи в страната.

Норвегия удължава мерките до 7 април

Правителството ще обмисли "през следващите няколко дни" дали да отмени по-строгите мерки, въведени на 25 март, което би било първата от четирите стъпки към нормализиране, добави Солберг.

Около три седмици ще трябва да преминат между всеки етап, за да се измери ефектът от облекчените мерки и те могат да бъдат обърнати в зависимост от ситуацията.

"Разбирам, че мнозина биха искали да видят план с конкретни дати. Не можем. Има твърде много несигурности", коментира Солберг възможните нови мутации и вариации в доставките на ваксини.

Подобно на Дания, Норвегия е спряла употребата на ваксината "Астра Зенека" след множество случаи на тежки кръвни съсиреци, някои от които с фатален изход, сред хората, които са получили препарата.

Въпреки че не разкри точен график, Солберг изчисли, че първите три стъпки, с изключение на непредвидени обстоятелства, вероятно ще бъдат завършени до края на юни. Норвежките власти също работят по "сертификат за корона", който би могъл да даде повече свобода за ваксинираните или имунизираните срещу вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Згурова е втора след плуването на Световната купа по петобой
Згурова е втора след плуването на Световната купа по петобой
Четвърти здравен министър от началото на пандемията в Чехия
Четвърти здравен министър от началото на пандемията в Чехия