Норвегия затваря границите си за всички

от БНТ
22:07, 27.01.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
норвегия затваря границите всички
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Норвегия затваря границите си, като в страната ще бъдат допускани само граждани, които имат статут на постоянно пребиваване, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Осло новите изисквания влизат в сила в полунощ на 28 януари срещу 29 януари 2021 г. Те са с цел да бъде ограничено разпространението на по-заразния британски щам на коронавируса.

Изключения от изискването се прави по хуманитарни причини, сред които оказване на специални грижи за граждани в Норвегия, за чужденци, които се събират с деца си; близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, като кръгът обхваща единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители. Изключения се прилагат и за журналисти и персонал на чуждестранни медии, за моряци и екипажи в авиацията, за чужденци, ангажирани с превоз на стоки и пътническия транспорт, за чужденци, ангажирани с критични социални функции и др.

Две седмици след въвеждането на новата мярка норвежките компетентни органи ще направят оценка за нейната ефективност и за нуждата на евентуалното ѝ продължаване.

В сила остава изискването допусканите пристигащи да предоставят отрицателен тест за коронавирус при влизане в Норвегия, както и предварителна регистрация на пътуващите, задължителен тест на границата и задължителна карантина.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът в Хага оставя зад решетките Хашим Тачи
Съдът в Хага оставя зад решетките Хашим Тачи
Парите от Европа: 2021 г. е обявена за Европейска година на железопътния транспорт
Парите от Европа: 2021 г. е обявена за Европейска година на железопътния транспорт