НОВИНИ

Нов български продукт за изолация - ще постигне ли зелените цели на Европа

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
23:01, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Нов вид изолационен материал може да допринесе за постигане на зелените цели на Европа. Българска компания, съвместно с университети от цяла Европа и дори Аржентина, участва в опитите за създаване на изолационна пяна с подобрени характеристики. Изследванията са част от международния проект "Енерджи сторидж".

Стотици хиляди изследвания през последните две години доказват, че създаденият нов изолационен материал може да се използва в строителството на жилищни и индустриални сгради.

"Тази къща, с тази пяна, енергията за отопление е с около 19-20% по-ниска, отколкото къщичка със стационарна изолация. Беше доказано с проекта, че е в нейните възможности да замени всички възможни в света строителни изолации. Поставена е научната основа, експериментът е завършен, резултатите са добри и от тук нататък дай боже това да стане реалност и да се влезе в серийно производство", заяви арх. Веселин Колев, изп. директор на "ГБС-Инженеринг".

Един панел от новия материал съдържа 90% въздух, което води до подобрени изолационни качества. Целта е да допринесе за енергийната ефективност на сградите.

"Това е нов изолационен материал, който да замести съществуващите. Рециклируем е, екологично съобразен, много лек, устойчив и в духа на Европейската зелена сделка", каза още проф. д-р Еди Коендерс, Технически университет Дармщат, Германия.

Целта е новата изолация да влезе в масова употреба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп заяви, че е готов да проведе дебат с Камала Харис
Тръмп заяви, че е готов да проведе дебат с Камала Харис
Френската полиция е задържала мъж, който планирал нападение по време на Игрите в Париж
Френската полиция е задържала мъж, който планирал нападение по време на Игрите в Париж